Европейски ден на шоколада

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес е Европейският ден на шоколада. На тази дата през 1550 г. е доставена първата партида какаови зърна от Южна Америка в Испания. А първото шоколадено блокче е направено едва преди 172 години от англичанина Джон Кадбъри. За тайните на нежното изкушение разказва шоколатиерът Ради Стамболов, с него ви срещат Теодора Асенова и Любомир Милошев в "Денят започва".

"Храна на боговете" - така наричали ацтеките какаовите зърна, без които днес шоколатиерницата на Ради Стамболов не може. Познания, страст, артистичност и непрекъснати експерименти - това е рецептата на шеф Стамболов за превръщането на какаото в черен шоколад, полиран до блясък. Не забравяйте обаче, че нежното изкушение е полезно в малки количества.

Ради Стамболов - шоколатиер и шеф готвач: "50 грама е допустимата норма на ден висококачествен шоколад, който е полезен. Във Франция след сърдечна операция дават малко червено вино да се пие, също така в момента дават и парченце блокче шоколад. Той има много силна антиоксидантна способност, съответно разширява кръвоносните съдове, повишава серотонина, човек започва да се чувства щастлив."

Още маите са свързвали какаовите зърна с плодородието. Твърди се също, че Казанова целенасочено е консумирал шоколад. Затова и до днес някои народи възприемат какаовите блокчета като афродизиак. И въпреки че учените продължават да оспорват това твърдение факт е, че той понижава нивата на лошия холестерол. За да задоволят и най-нестандартните желания, шоколатиерите вече предлагат шоколад с екстракт от люти чушки, черен хайвер, синьо сирене, розово масло, риба тон и дори уасаби.

Апостол Варадинов - младши шоколатиер: "Жените харесват по-разнообразни вкусове, имаме бонбон с балсамова редукция, уникален бонбон и жените го харесват. Докато мъжете харесват лешници, бял шоколад, млечен естествено."

Независимо от вкусовете статистиката е безапелационна - всеки от нас изяжда през живота си средно по 10 000 шоколадови блокчета. И въпреки че нарасналото търсене повишава цената, през изминалата 2013 г. светът за първи път успя да изконсумира 4 милиона тона какао. Това е с 32 процента повече, отколкото се изяждаше преди 10 години.