Организация за противодействие на битовата престъпност във Велино

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В шуменското село Велино са си направили собствена организация за противодействие на битовата престъпност. Кметът е сформирал кризисен щаб и с помощта на бдителността на хората предотвратяват всеки опит за телефонна измама. Те са инструктирани, щом забележат нещо съмнително, веднага да информират кмета. За инициативата разказва Здравка Русева в "Денят започва".

Само за една нощ бдителните жители на селото предотвратили 37 опита за телефонни измами по познатата схема - участие на близък човек в катастрофа с пострадал и искане на пари, за да не бъде подведен под отговорност. С такова обаждане една нощ звъннал и телефонът на Любка Петрова.

Любка Петрова: "Викат, синът ти в Сливен е катастрафорил. В момента е в МВР, снахата е в болницата и трябват пари. Колко пари трябват? 20 000. Викам, какво, 20 000 откъде ще ги взема. Госпожо, иначе  синът ви ще седи в затвора?"

Жената не повярвала и развалила сметките на измамниците, като веднага се обадила на кмета. Същата нощ те се пробвали на още няколко телефона, но без успех. Хората в селото са обучени, щом звънне някой със съмнителна оферта, веднага да кажат на кмета.

Гинка Кънчева: "Не мога да се вържа на тези неща и се възмущавам, че има хора, които въпреки толкова голяма разгласа, продължават да вярват."

Благодарение на инструкциите никой в селото не е станал жертва на измама.

Димитър Димитров, кмет на село Велино: "Кметът да бъде златен, да бъде сребърен, ако ще да бъде с ореол около главата - нищо не може да направи сам. Хората трябва да му имат доверие, трябва да му се обаждат и тогава има резултат."

Стратегията на кмета е проста, но ефективна. Местните хора зорко си отварят очите, че и пиле не може да прехвръкне без кметът да знае.