Ниски изкупни цени на различните видове гъби

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Поройните дъждове провалиха и сезона на гъбарите. Десетки жители в община Елена традиционно разчитат на гъбарството, но тази година печалби едва ли ще има. Репортаж от Еленския балкан на кореспондента ни Зорница Илиева и оператора Пламен Петков за "Денят започва".

Плодородният Еленски балкан традиционно дава поминък и на гъбарите. От ранна пролет до късна есен десетки семейства събират гъби и печелят добре от изкупвателните пункове в региона. Качеството на продукцията обаче зависи преди всичко от времето. Тази година сезонът е много слаб и гъбарите се оплакват, че заради валежите гъбите са прогнили, мухлясали  и червиви. Наводненията и влагата ги унищожават още преди да са набрани. Лошото качество води и до спад на изкупната цена.

Кристиян Дончев-собственик на изкупвателен пункт: „Многото дъждове допринесоха толкова много за развитието на червеи, ето дори виждате - в бяла хубава гъба има много дупки и много червивост това и намалява цената навън, не може да се изнася като хубава здрава гъба и отива за сушене повечето!”

В момента масово се изкупуват манатарки и пачи крак. Гъбарите казват, че в добрите години на ден са предавали от сто до двеста килограма, но този сезон е провал.

Исмаил Исмаилов-гъбар: „Тази година  е по-различна от миналите години, към петдесет-шейсет килограма на човек имаше, обаче тази година слаба работа има. Заради дъждовете е това нещо! Вечерта до четири-пет часа само се разкарваме за гъби насам-натам, всеки Божи ден! Четири лева е манатарката, но то като няма качество, нали знаеш, цената винаги пада!”

Кристиян Дончев-собственик на изкупвателен пункт: „Пролетната манатарка тя винаги е червива, но тази година е изключително много! И за жалост, колкото е по-ниска цената няма стимул за гъбарите да излизат и берат все по-малко, по-малко хора излизат и по-малко количество носят! Тази година стигнахме до 7-8 тона на ден, други години е имало и повече! Стигали сме до двайсет и отгоре, това говорим за пачи крак и манатарка, но в момента е много слабо, едвам се събират по 300-400 кг.”

През последните години гъбарите от Елена започнаха да изнасят в чужбина дори и трюфели. Най-скъпата гъба в света, оказва се, вирее и тук, но лошото време е фатално и за този вид.

Кристиян Дончев- собственик на изкупвателен пункт: „Цената на трюфела е двойно по-ниска отколкото трябва да бъде-тази година 80 лв. за кг. Предни години е стигала до 400 лв… някои носят по 6-7 кг, други носят по един. И неговата цена варира взависимост от качествата на самата гъба дали е ароматна, дали е от едно и също място, дали е наранена, колко е грама, самата гъба колко е голяма!”

Гъбарите от Елена казват, че тази година страни като Румъния, Унгария и Полша изнасят с пъти повече хубави и качествени гъби, което ги прави по-конкурентоспособни. Собствениците на малки предприятия и пунктове пък се надяват, въпреки трудноститие гъбарите да не се отказват и заедно да дочакат плодоносна година.