Протест на строители на АМ "Хемус"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

450 работници в шуменската фирма "Автомагистрали – Черно море" излизат на протест заради неизплатени от държавата близо 12 милиона лева и забавени заплати за три месеца. Протестът днес е от 12 часа пред Областната администрация, но ако няма решение на проблема в следващите дни те ще блокират пътища. Повече за проблема разкри репортерът Здравка Русева за "Денят започва".

Пътностроителната фирма не е прекъсвала работа по изгражданият в момента участък от автомагистрала "Хемус", но социалното напрежение е достигнало връхната си точка. Всеки ден работниците питат какво става със заплатите им. На най-нуждаещите се фирмата отпуска по 150 лева аванс, но според синдиката това не е решение на проблема.

"Ние искаме да се направи един график, да сме сигурни в средствата, които те ще ни осигурят, за да можем да си планираме своята дейност", коментира лидерът на синдикалната организация Господин Янков.

Тази година фирмата е получила 4 359 000 лева от пътната агенция, но те са за друга свършена работа, а не за магистралата. С тази сума са били платени дължимите заплати от декември до март. Имали уверение от пътната агенция, че ще получат и за новия участък, но засега това не се случва.

"Всяка сряда очакваме да излезе постановление на Министерски съвет, но за съжаление то дори не е публикувано на сайта на министерството, така че ние не знаем реално и официално какво е подготвено", отбеляза Петя Стоянова, заместник-директор на АМ "Черно море".

Фирмата е задлъжняла към работниците с 800 000 лева.