Декларация на Обществения съвет на БНТ

Общественият съвет на Българската национална телевизия категорично осъжда поведението на г-н Волен Сидеров. В предаването „Референдум" лидерът на ПП „Атака" си позволи недопустимо и цинично отношение към водещата Добрина Чешмеджиева и нейния екип.

14:19, 02.10.2019
Декларация на Обществения съвет на БНТ

Считаме, че журналистът Добрина Чешмеджиева и нейните колеги от обществената медия изпълниха на изключително професионално ниво своите задължения. Отхвърляме обвиненията на г-н Сидеров за наложена цензура и припомняме, че в подписаното споразумение между БНТ и участниците в местните избори ясно са разписани формата и правилата, по които протичат предизборните дискусии, сред които бе и вчерашният „Референдум".

В Споразумението е казано:

„...не могат да бъдат накърнявани правата и доброто име на кандидат..."

Ще напомним и друго – „Участниците се задължават да спазват дискусионната форма. Времето за отговори се следи от водещия, който носи отговорност за спазване принципа на равнопоставеност на всички участници".

Всички тези правила бяха спазени от водещата Чешмеджиева и нарушени от Волен Сидеров. С оглед изнесените факти всеки може да си направи изводите кой е прав в спора между БНТ и партия „Атака".

Общественият съвет на телевизията твърдо застава зад Добрина Чешмеджиева, екипа на „Референдум" и журналистите от БНТ. Ще сезираме българските и европейските журналистически асоциации за защита на редакционната независимост – не само на „Референдум", но и на всички работещи в телевизията. Призоваваме българските политици да не реализират предизборните си стратегии и кампании на гърба на институцията БНТ с 60-годишна история и нейните зрители.

Разчитаме, че медийната комисия в българския парламент също ще приеме становище, свързано с неприемливото и оскърбително поведение в национален ефир от страна на един от участващите в управляващата коалиция.

Вярваме, че Съветът за електронни медии ще подкрепи БНТ в отстояването на нейната независимост и правото на свободно упражняване на труд от служителите ѝ.

Сигурни сме, че българското общество ще застане зад Добрина Чешмеджиева, „Референдум" и БНТ, защото това е неговата телевизия.

Харалан Александров

Мартин Захариев

Борислав Велков

Теодора Димова

Теодора Петрова

Иван Стамболов

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад