Как Москва привлича туристи?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

И кратка разходка в сърцето на Москва потвърждава статистиката - туристите от Азия сега са на първо място по брой не само в руската столица, но в цяла Русия.

Мия, туристка от Китай: Много харесвам Москва, Червения площад. Много е красив. Китайските туристи много обичат Русия.
Татяна Козловская, председател на Асоциацията на московските туроператори: Сега в Москва на първо място по брой са туристите от Китай, след тях са тези от Индия, Иран. За туристите от Китай не са необходими визи, когато са на групови посещения. Затова броят им е голям. Сега у нас се правят много промени в областта на политиката в туризма, затова мисля, че облекчен визов режим ще бъде задействан и за други страни.

С Николай Гуляев, министър на спорта и туризма в московското кметство се срещаме в последния му ден като ръководител и на двата отрасъла. От няколко дни на московско, а и на руско държавно ниво, туризмът е отделен като самостоятелна сфера на управление. Гуляев смята обаче, че световното по футбол е доказало, че спортът и туризмът се допълват, когато се развиват заедно.

Повече от 3 милиарда евро са вложени в реконструкция на града за трите години, включително 2018-а, преди шампионата. Пешеходните зони, велоалеите и зелените площи в центъра на града са разширени. Покрай централните булеварди са посадени нови дървета - внесени специално от Холандия.

Николай Гуляев, министър на спорта в правителството на Москва: В Москва се реализират много държавни програми за развитие на града. Най-голямата е тази, която касае историческият център. Сега всички гости на града Могат да се разхождат пеша напълно удобно по красиви улици. Има и различни програми, които се отнасят до транспортната инфраструктура и парковете. Благодарение на тях беше създаден и паркът Зарядие - сега бисер на града.

Властите се грижат и за повече от 1000 исторически здания. Дори и да са частна собственост, инвеститорите са задължени да запазят историческия облик на сградата. Пример за това е и централният хотел "Москва" - сега под името "Четири сезона".

Хотелът е построен през 30-те години на миналия век. Градската легенда разказва, че архитектите представили на Сталин два проекта, но така и не разбрали кой от тях е одобрил. Затова от страх - фасадата била построена асиметрична, но така че да отговаря и на двата проекта, представени на Сталин.

Световното първенство показало и, че най-много пари чуждестранните туристи в Москва харчат за бижута и маркови дрехи. От неотдавна в центъра на града работят луксозни магазини, където чужденците плащат без ДДС. Подготвя се и единна карта на туриста, която да предвижда отстъпки за гостите на града.

Николай Гуляев, министър на спорта: Включително сме предвидили възможност за безплатно пътуване в московския обществен транспорт по аналогия със световното първенство. Знаете, че тези, които имаха билети за мачовете или пропуски, можеха да ползват безплатно обществения транспорт. предвидени бяха и намаления в някои ресторанти в града.

Москва се надява на увеличение и на туристическия поток и от Европа.

Татяна Козловская, председател на Асоциацията на московските туроператори: Обсъждахме с туроператори от Германия, Великобритания и Австрия и планираме да направим сборни турове, в които да приемаме немскоговорящи или англоезични туристи, или на руски език. Виждаме, че е назряла необходимост, има търсене и ще има сборни турове за чужденци в Москва.

За мнозина московчани 15-милионният град си остава тежък за живеене - с големите разстояния и задръствания. Очите на чужденците обаче са други.

Габриела, туристка от Полша: Много съм впечатлена от сградите, от архитектурата и от нощните светлини. Много е красиво.

Полската туристка бърза да разгледа Червения площад. Мястото, където по правило туристите винаги са повече от жителите на Москва.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад