Кирил Ананиев: Всичко, което предлагаме, е за подобряване на здравеопазването

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Кирил Ананиев: Имам свой приоритет и това е вторият вариант, в който има преходен период към пълната демонополизация на Националната здравноосигурителна каса. Разбира се и двата варианта имат своите положителни и отрицателни неща, но според системата на здравеопазването е доста консервативна система и тя има нужда от плавен преход към новия модел на финансиране.

Министърът каза, че ще продължи обсъждането и не изключи да се намери трети по-добър вариант. Той подчерта, че вчера е представил основните принципи, правила, взаимоотношения, цели, резултати, които очакват и тяхното измерване.

Кирил Ананиев: Основните думи за предложението за реформата са качествено нов контрол, конкуренция между финансиращите институции, НЗОК и съответните застрахователни дружества, една модернизация на българското здравеопазване и разбира се, премахване на нерегламентираните плащания.

Министърът на здравеопазването подчерта, че срещу тези 12 лв. няма определен пакет, който да се финансира. "Те са част от общия ресурс, който финансира основния пакет дейности. Това обаче, което е важно да кажа е, че с тези 12 лв. ние не само ще осигурим финансирането на този основен пакет, а ще създадем и възможности за финансиране и на нови дейности, които подобряват здравеопазването на българските граждани", каза Ананиев.

Той бе категоричен, че първото нещо, което ще направят с ресурса, който ще влезе легално в системата на здравеопазването, е да преостойностят някои от клиничните пътеки, които са подценени.

Кирил Ананиев: Всичко, което предлагаме, действително е за подобряване на здравеопазването и за повишаване качеството на лечение на българските граждани, включително и проследяване на терапията на това е лечение и резултатите от нея.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад