Как учениците ще изучават правилата за движение?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Всяка година губим по един клас деца на пътя. Последни сме в ЕС по сигурност на пътя. Отново на дневен ред е темата за часовете по пътна безопасност в училище. Децата и учениците ще учат безопасност на движението по пътищата по нови програми, утвърдени от Министерството на образованието. Общо от 1-ви до 12-ти клас са предвидени минимум 56 часа, в които ще се учат правилата за движение. Това ще става, както досега, в часа на класа. Станислава Величкова, класен ръководител в 119-то СОУ в София разясни в какво точно се състои промяната.

Станислава Величкова: Промяната ще помогне с това, че часовете са значително увеличени. В първи клас се изучават девет часа като в полза на практиката са повечето - 6 от тях са практически упражнения, три са за теоритични знания. Във втори и четвърти клас това продължава като 6 часа отново са отделени. Предвидени са много интересни програми, застъпени са много нови неща. Изцяло акцентът пада върху това да се развиват и усъвършенстват тези психо-физиологически механизми за защита, които при децата са все още неразвити.

Илия Тодоров: При всички случаи няма как да е достатъчно, ако разчитаме само на това. Ако едно дете е било обучавано 50, 100 или дори 1000 часа в училище на тема пътна безопасност, но вкъщи няма никаква последователност в тази посока и съответно детето не получава добрият пример - родителите му не са свикнали да закопчават обезопасителните си колани или съответно нарушават правилата било то като пешеходци, било то като водачи, няма как и 1000 часа в училище да стигнат, аз съм убеден.

Румен Дунев: Бих искал да подкрепя тази инициатива да влезе този предмет безопасност на движението по пътищата в училище. Няма нищо по-хубаво от това участниците в движението по пътя да се грамотни. Децата също са част от движението по пътищата било то като пешеходци, било то като велосипедисти и според мен това е една дългосрочна стратегия за намаляване на броя на жертвите по пътищата.
Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад