Кампания: "Купувам българско" - Как да познаем качественото кисело мляко с българска закваска
Продължава кампанията на БНТ 2 „Купувам българско”. Днес ще ви кажем как да разпознаете качественото кисело мляко, приготвено от сурово с българска закваска. В това ще ни помогнат производители от млекопреработвателно предприятие, което се намира в габровското село Велковци.
Не е тайна, че за приготвянето на киселото мляко някои производители използват консерванти. То обаче отстъпва по качество на направеното от истинско сурово мляко с традиционната българска закваска. Но как потребителите да го разпознаят?
Илиан Дянков – управител на млекопреработвателна фирма: "При самата консумация не могат да разберат, но по принцип ако едно кисело мляко, както нашето – ние работим с живи бактерии, бъде оставено в нормална среда, на топло помещение, то вдига киселинност и се надува. Това гарантира, че няма консерванти вътре в продукта."
Преди години бурканчето кисело мляко съдържаше отгоре плътен слой каймак, който днес не виждаме в нито един продукт. Това обаче, според производителите, не е гаранция за висока масленост.
Илиан Дянков – управител на млекопреработвателна фирма: "Не бих казал, че липсата на каймак определя качеството на едно кисело мляко. Все пак използваме модерни машини, които хомогенизират сместта и така млякото е еднородно."
И още един показател, по който да познаем истинското българско кисело мляко.
Илиан Дянков: "По принцип трябва съвсем леко да отделя водичка."
Вкусът на млякото ни превръща в постоянни потребители на дадена марка. Затова хората предпочитат тези, за които са сигурни, че са с българска закваска. Като тази майка от Габрово, която тепърва ще захрани детето си с кисело мляко.
Веселин Кръстев – управител на млекопреработвателна фирма: "Работим с българска закваска, не използваме някакви допълнителни консерванти. Мисля, че за един качествен продукт трябва да се акцентира най-вече към доброто качество на суровото мляко."
Веселин Кръстев обяснява, че предварително проверяват условията във всички ферми, с които работят, за да са сигурни каква суровина купуват. Затова тяхното кисело мляко, сирене и кашкавал са по-скъпи. Не се страхуват от конкуренцията, притесняват се от по-евтините вносни продукти.
Веселин Кръстев: "Което ме боли е, че се вкарват примерно кашкавали, които се разфасоват така и се пакетират и излизат на нашия пазар."
Млекопреработвателите коментираха още, че българските производители изостават с модернизирането на техническото оборудване в предприятията, защото нямат достатъчно средства. Другият проблем, който не остана премълчан, макар и познат, са ниските субсидии в животновъдството.
Веселин Кръстев: "Моят апел към държавата е дано по-скоро станем пълноправни членове на Европа относно субсидиите за селско стопанство."
Защото родното кисело мляко се търси и в цяла Европа. Това предприятие редовно доставя продукта си на българските имигранти в Испания, Кипър и Англия.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News