Киселото мляко - ключ към лечението на Паркинсон

20:12, 10.03.2015

Учените, открили, че българското кисело мляко може да помогне при борбата с болестта Паркинсон, пристигнаха в България, за да се срещнат с изследователи и производители на българско кисело мляко. Преди седмица в интервю за  БНТ2,  учените от немския институт Макс Планк за първи път съобщиха новината.

Според проф. Курцхалия и българинът в екипа му Сидер Пнков, тайната към лечението на Паркинсон се корени в различните видове български закваски. Това е причината те да дойдат в страната ни и да се срещнат с производителите на кисело мляко и закваски. Според германските учени ензимът д-лактат или млечна киселина, помага за възстановяването на засегнатите от болестта Паркинсон мозъчни клетки.

"Невероятно е, че тук имате толкова голямо разнообразие от закваски, съдържащи в различна консистенция ензимът д-лактат. Това ще ни бъде от голяма полза, за да намерим кой вид възстановява мозъчните клетки по най-добър начин. Също така тук имате компетентни хора, които разбират и могат да ни помогнат в изследването", каза проф. Курцхалия.

Преди точно 110 години българинът Стамен Григоров открива лактобацилус булгарикус. Бактерията която се използва за производство на кисело мляко. От тогава са направени стотици изследвания върху действието на му. Доказано е, че живите млечни бактерии са мощно оръжие срещу различни възпалителни процеси и подпомагат защитните функции на организма. Безспорно обаче тези изследвания нямаше да са възможни ако не беше богатата колекция от над 1000 различни щамове на закваски.

"Всеки щам е различен със своите свойства, някои имат добри технологични свойства, други имат добри физиологични свойства, така че нашата работа е с немските ни колеги да подберем наш уникален щам, който да бъде с желаните от тях характеристики", обясни доц. Светлана Минкова, ръководител на научно изследователския център в държавно предприятие за закваски.

Според изследователите от Българската академия на науките, фактът че международни учени откриват нови възможности свързани с киселото мляко не е случаен.

"Наистина е странно като съвпадение, че 115 години  след откриването на лактобацилус булгарикус се вижда, че българското кисело мляко би помогнало на хора, които са болни от Паркинсон", смята професорът от БАН Стойно Стойнов.

Изследването на германските учени е в ранен етап. Към момента те са третирали с млечна киселина само лабораторни червеи с увредени от Паркинсон мозъчни клетки. Проф. Курцхалия заяви, че след срещата си с българските производители на закваски, са готови да започнат тестове върху мишки, а в момента търсят и доброволци, за да започнат клинични изследвания с хора.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад