"Купувам българско": 90% от българското овче сирене отива за износ

19:54, 24.09.2016

90% от сиренето, направено от овче мляко у нас, се продава зад граница. Това каза пред БНТ2 заместник-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки по време на първия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит. Във форума участваха над 35 млекопреработватели и производители от цялата страна. Те предложиха на стотици жители и гости на града да опитат от качествените български млечни продукти.

Над 20 млн. души в Европа купуват редовно българското бяло саламурено сирене. Това го превръща в една от визитните картички на България пред света.

"Последните години единственият продукт млечен, който в Европа има развитие като пазарен дял и като консумация, се оказва, че е българското бяло саламуремно сирене. Всички други или имат застой или спадове, докато бялото саламуремно сирене Европа като че ли го преоткри", коментира Присадашки.

90% от овчето сирене, което се произвежда у нас, отива за износ. Интересът за него обаче и у нас не е малък. Не случайно първите витрини, които останаха празни на националния събор предлагаха българско овче сирене.

"Мисля, че за миналата година, сме изнесли най-много количество млечни продукти откакто се води статистика за износа на млечни продукти. Говоря и по време на социализма", заяви Присадашки.

Въпреки това у нас има недостиг на качествено българско мляко.

"В момента в България се произвежда 1/4 от това, което се произвеждаше до 89 година. Ние преработвахме 2 млрд. и половина литра мляко, сега е под 1 милион", отбеляза Георги Георгиев - собственик на предприятие за биологични продукти.

"За миналата година са преработени около 500 хил. тона сурово мляко по документи. Това е по статистика. Ние смятаме, че е повече, но това се дължи на сивия сектор", добави Симеон Присадашки.

Според него обаче качественото българско сурово мляко е не повече от 300 хил. тона. Именно недостигът на добра суровина принуждава част от производителите на млечни продукти да отворят собствени ферми. Един от тях е Людмил Матев, който заедно със семейството си управлява малка мандра в село до Ловеч.

"От 2 години имаме и собствена ферма. Ходихме до чужбина и внесохме животни", разказва той.

Традициите в производството на качествени млечни продукти Людмил наследява от баща си.

"Моята работа беше да изкупувам сурово мляко. И срещах сериозен проблем с по-малките ферми, които имат сериозен проблем с липса на кадри и липса на финансиране", спомня си Людмил.

Автор: Мина Пенкова Оператор: Камен Розов

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад