Лактобацилус булгарикус помага при лечението на аутизъм

20:17, 26.06.2015
Лактобацилус булгарикус помага при лечението на аутизъм

Най-новите изследвания показват, че лактобацилус булгарикус с успех се прилага при лечението и на аутизъм. Това стана ясно на научната конференция посветена на 110-тата годишната от забележителното научно откритие на доктор Стамен Григоров, а именно изолирането млечната бактерия.

Българските лактобацили помагат и при много заболявания, които са неизлечими за съвременната медицина. Лактобацилус булгарикус стимулира имунната система и влияе благоприятно на чревната микрофлора. Проф. д-р Людмила Боянова допълва, че бактерията може да предотврати гастрити, язви, стомашен карцином, лимфом на стомаха, още един страшен тумор. Изследвания показват, че при прием на полезната бактерия от хора с дребни доброкачествени тумори, след определен период образуванията изчезват.

Доц. Светла Данова пояснява: "Напоследък се счита, че индиректно, приемайки тези полезни бактерии, вие пречите на проканцерогенните процеси в червата. Специалистите обаче обръщат внимание на факта, че за да окажат благоприятен ефект е много важно в какво количество се приемат. Според доц. Данова млечнокиселата бактеруия булгарикус е в комбинация с термофилус, те са се организирали в партньорство още в природата и се отглеждат заедно. В държавния стандарт се изисква да имаме поне 10 милиона от едната и 100 милиона от другата бактерия.

Микробите в природната закваска притежават различни лечебни свойства, затова специалисти смятат, че те трябва да се характеризират и комбинират по определен начин в киселото мляко, така че да имат оптимален ефект върху здравето. Микробиолозите отбелязват, че е много важно продуктите на пазара да съдържат информация за вида и полезните свойства на закваската.

А изследвания за други полезни бактерии не спират. Доц. Данова: "Днес последователите на Стамен Григоров, ние микробиолозите, изследваме и търсим други подобни на българската пръчица млечнокисели бактерии и в сиренето и в катъка, но приготвени по традиционна технология. А целта е хапчето да бъде заменено с продукти от природата. Учените са категорични: изследванията доказват, че всеки човек формира чревната си микрофлора според средата, в която живее и е хубаво да консумираме нашите родни продукти.

Събитията по честването на 110-татa годишнина от откритието на д-р Стамен Григоров ще продължат утре на станалия традиционен Празник на млякото и млечните продукти в град Трън.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад