Руското ембарго удари сериозно родните млекопраработватели

19:40, 10.11.2014

Руското ембарго изправи пред сериозни предизвикателства родните млекопреработватели. За да запазят производството си и работните места в бранша, големите фирми трескаво търсят нови пазари и дори намаляват цените на продуктите си. Дъмпингът обаче може да се отрази на качеството, предупреждават авторитетите в бранша.

Всеки ден фирмата на Стефка Борисова преработва между 20 и 30 тона мляко. Производството е ориентирано основно към сирене, кисело мляко и айрян. Доскоро мандрата е била сред най-големите износители на сирене за Русия. Сега продукцията е намаляла, а планираните за изкупуване количества сурово мляко - предоговорени с фермерите. Така не се стига до залежаване на продуктите.

Стефка Борисова, главен мениджър: „Нямаме право да изнасяме и това се отрази доста сериозно върху нашето производство, върху екипа.”

Бързата реакция за пренасочване към други пазари и гъвкавата политика е позволила на фирмата да запази основния си персонал от 70 човека и да понесе само малки съкращения.

Стефка Борисова, главен мениджър: „За Щатите изнасяме, за Австралия също, имаме добро име, дългогодишни контакти, но това не може да замести руския пазар за съжаление.”

Пренасищането на пазара - и вътрешния, и зад граница, вече е довело до дъмпинг в цените.

Стефка Борисова, главен мениджър: „Производителите са принудени просто. Липсата на пазар принуждава производителите да свалят цените и това влошава качеството на продуктите.”

За да направи потребителят най-добрия избор, експертите съветват: „Млякото се вижда, когато е вкусно, когато е хубаво по аромата – хубавото мляко има нежен, сметанен, леко кисел аромат и когато се отсече с лъжицата, то има порцеланов лъскав гланц отгоре. Когато сиренето се реже с нож, то не трябва да е трошливо, не трябва да се разпада, когато се отпива да няма зърнест вкус”, обясни Стефка Борисова, главен мениджър.

Доброто качество се постига с добри български закваски. В тези колони към пастьоризираното вече мляко се добавя българска закваска, престоява няколко минути и след това заминава за разфасоване към поточната линия.

Друго съществено изискване за доброто качество на продукта е редовното изследване на суровината.

Силвия Ветренска, лаборант: „Тука изследваме маслеността на млякото, плътността, протеините, водното съдържание и киселинността на пробите, които получаваме. Всяко мляко, което получаваме, го изследваме за тези параметри.”

Специалистите-производители разбиват мита, че киселото мляко не вкисва бързо заради вложените в него консерванти. Ако производството протича при строга хигиена и ако суровината не е замърсена с дрожди, трайността на кофичка кисело мляко без всякакъв консервант е един месец. Затова търсете в търговската мрежа зелените етикети на кампанията „Купувам българско” на БНТ2, които са допълнителна гаранция за качествен продукт.

Автор: Росица Колева, Оператор: Георги Котов

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад