С какъв произход и на какви цени е агнешкото за Гергьовден?

18:21, 05.05.2015

Българското агнешко отново е предпочитано пред вносното за Гергьовден, въпреки по-високата му цена. Потребителите избират да си купят по-малко количество прясно охладено българско месо, вместо замразено вносно от Румъния и Нова Зеландия. На какви цени се продава агнешкото в София преди празника, и как да сме сигурни в качеството на месото, вижте в следващия репортаж.

Килограм българско агнешко се продава в София средно между 12 и 16 лева. Вносното месо е с около 3 лева по-евтино и върви средно около 9-10 лева в магазините. Тази година клиентите не се оплакаха от спекула с цените заради празника.

"Както предни години има истерии и скачат с по няколко лева, тая година не усетих такова нещо да има, плюс-минус един-два лева е разликата в отделните магазини."

Във фермите в страната може и да се намери агнешко под 9 лева за килограм, но с предварителна заявка. По данни на Асоциацията на овцевъдите у нас, на българския пазар се предлагат около 800 000 агнета само от наши производители. И тази година българинът предпочита да си купи месо родно производство, дори да е по-малко като количество.

"Около 2 кг., повече - не. Около двайсет и няколко лева мога да си позволя, но не повече."

Качеството на месото и неговият произход са основното, на което държи българският потребител.

Ваня Янкова – продавач-консултант в магазин за месо: "Да, държат, има си хора, които си държат да е българско, да не е замразено."

Как обаче да разпознаем дали месото е прясно или не? Добрата новина е, че това е видимо и клиентите не могат да бъдат заблудени.

БНТ: По външия вид разпознавате ли го дали е прясно?

- Е, усеща се, усеща се, когато не е прясно, когато е било замразявано, такова е сиво, неприятно

Ваня Янкова – продавач-консултант в магазин за месо: "Ами цветът трябва да е розов и както казва докторката, като се натисне, за една минута месото да се върне в същия си вид."

Заради повишеното търсене на агнешко преди Гергьовден, Агенцията по безопасност на храните започна масови проверки по магазини и складове.

Неправилно съхранение на месото е най-честото нарушение, което установиха инспекторите. Въпреки солените глоби - между 250 и 2500 лева, все още има търговци, които държат месото във витрините при неподходяща температура.

Д-р Несрин Расим - инспектор в Българска агенция по безопaсност на храните: "Когато става препълване на витрините, тогава месото се запарва и може да доведе до слезяване и промяна в показателите."

Друго нещо, за което трябва да следим, докато купуваме агнешко, са  документите за произход. Месото трябва да има и здравна маркировка.

Репортер: Яна Тодорова

Оператор: Любомир Милошев

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад