Законодателни инициативи за стимулиране на производството на български продукти

Промяна в нормативните актове ще разреши организирането на фермерски пазари в малките общини и продажбата на домашно приготвени храни, сладка и напитки в къщите за гости - oколо това се обединиха депутатите по време на съвместно заседание на Комисиите по земеделието и храните и Комисията по регионална политика. Дискусията в парламента е част от инициативата на БНТ 2 "Вкусът на България" на кампанията "Купувам българско". През последните два месеца обществената медия, като инициатор на публичните обсъждания, даде възможност на бизнеса и производителите да обсъдят проблемите в браншовете и да внесат предложения за законодателни промени.

20:00, 13.07.2017

Продажбата на домашно приготвени храни в къщите за гости вече няма да е незаконно. Това ще стане с въвеждане на регламент в новия Закон за храните, обещават депутатите. Промяната ще даде възможност на Дешка Кротева да предлага на гостите си известния в разложко naфпавок или както италианците го наричат - прошуто.

Дешка Кротева - собственик на къща за гости:
"Този продукт, който го виждате - като един камък, който е пълен с много качествено месо и е наистина страхотен деликатес, но е на изчезване. Ние ходим на много изложения с него. Абсурдът е, че в България нямам право да го продавам."

За да се сервират в хотелите традиционни за региона продукти, трябва да бъде въведена и регионална марка за храни и напитки, категорични са производителите. От Министерството на земеделието и храните обаче обясняват, че това не е необходимо.

Димитър Димитров - Министерство на земеделието, храните и горите
"Точно такава нормативна уредба към момента на практика няма, но има други механизми, други законови възможности, които позволяват подобни храни да ги има."

Според производителите трябва да се промени и Закона за занаятчийските храни, така че храни като Смилянският боб, Куртовската капия и зеленото сирене от Черни Вит да могат да се предлагат на гостите.

Иван Влаев - председател на Национална занаятчийска камара
"Мисля, че с едно отваряне на списъка на Закона на занаятите и с едни промени там това може да бъде решено много лесно."

Другата идея е да се организират фермерски пазари за по-малките производители от общините. Предложението срещна подкрепата на председателя на Комисията по регионална политика.

Искрен Веселинов - председателя на Комисията по регионална политика
"И неправителственият сектор може да бъде включен в менaжирането на този процес. Що се отнася от страна на нашата комисия ще имат необходимата подкрепа."
Десислава Танева - председател на Комисията по земеделие и храни:
"Като е много важно да не допускаме практиките да станат търговски пазари, а да са чисто фермерски, така, както е по света и в Европа."

Според председателя на Националното сдружение на общините фермерите ще са по-конкурентоспособни на колегите си от чужбина само ако обединят усилията и и се кооперират. Така малките производители ще могат да предлагат по-лесно продукцията си и в големите търговски вериги.

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров предложи проектозакона за марките и географските указания да бъде отхвърлен. Предложението за промяна беше внесено от патентното ведомство, за да бъде приведено действащото законодателство в съответствие с европейското

Димитър Зоров - предеседател на Асоциацията на млекопреработвателите
"Просто България ще загуби уникалните си продукти като българско кисело мляко, което продаваме закваски на японците, китайци и т.н., сиренето, кашкавала и множество други продукти в патентното веедомство."
Румен Георгиев - народен предстaвител
"Тези 42 продукта в патентно ведомство ние да ги загубим и с едно становище тези патенти да бъдат регистрирани в Брюксел, което няма нищо общо с това нещо. Това изобщо регламентът не го казва. Регламентът от 2012 година 1151 казва, че заварените продукти, те не се... наново не трябва да бъдат регистрирани в Брюксел."
Симеон Присадашки - заместник-председател на Асоциацията на млекопреработвателите
"Миналата година имахме една среща с хотелиерите, когато подписахме една харта за съвместно сътрудничество и за продажба на качествени млечни продукти в хотелиерството в България, но всичко към момента е само на думи. Няма нищо, някакво развитие.
Лиляна Арсова - Министерство на туризма
"В министерство на туризма се сформира междуведoмствена работна група, която започна работа по т.нар. доброволен етикет за качеството."
Димитър Зоров - председател на Асоциацията на млекопреработвателите
"Всички обществени поръчки, малки, големи и без обществени поръчки, когато става въпрос за общински или държавен бюджет, да бъдат фактически за продуктовите групи в храните, в които национални стандарти, да бъдат по БДС. По този начин ще се подпомогне както родното производство, така ще има много по-голям ред и много по-изчистени критерии за кандидатстване."

Производителите настояха още да се регламентира продажбата на български стоки в големите търговски вериги. Според тях, подобно на страни като Румъния, продукцията българските храни трябва да представляват поне 50% от предлаганите в магазините. Депутатите обаче не поеха ангажимент да правят промени в наредбите.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад