Здравословни храни местно производство в училищата

19:43, 10.06.2015

Европейската комисия прие решение от есента да стартира мащабна информационна кампания в рамките на всички страни-членки на Европейския съюз за увеличаване на консумацията на млечни продукти в училищата. Програмата има за цел да създаде у децата навици за консумация на мляко и млечни продукти и траен интерес към здравословното хранене. Според специалисти той се изгражда в ранна детска възраст за това програмата е насочена към възрастовата група от 6 до 10 години.

Проф. Веселка Дулева: "В мерките по повишаване информираността на децата са включени не само чисто обучителни дейности, но и посещения например във ферми, посещения в млекопреработвателни предприятия, така че децата да добият представа, как този продукт и тези продукти стигат до нашата трапеза."

Данните от последното проучване на Националния център по опазване на обществено здраве и анализи сочат, че едва около 20-30 % от децата консумират млечни продукти веднъж дневно, което не е достатъчнo, за да бъде изпълнен препоръчителният прием.

Проф. Веселка Дулева: "Тенденцията е за ниска консумация на мляко и млечни продукти, поради което имаме нисък прием на калций, нисък прием на витамини от групата В, което е свързано с неблагоприятни ефекти за здравето и развитието на децата."

Другата голяма цел на тази европейска програма е да се подкрепят местните и регионални производители на мляко и млечни продукти. Те ще се ползват с предимство при снабдяването на учебните заведения. Вече е разработена Национална стратегия по програмата. Предстои тя да бъде приета и да бъде доразработена наредба за прилагането ѝ. За изпълнението на програмата вече има сформирани работни групи между Министерството на образованието и Националния център по опазване на обществено здраве и анализи, които ще участват в етапите по разработването на стратегията и наредбата за прилагане на програмата.

Проф. Веселка Дулева: "Ролята на експертите по хранене, в частност от Националния център по обществено здраве и анализи и от Министерство на здравеопазването, е да определим кои са параметрите, какви продукти трябва да бъдат предоставени на децата в рамките на тази програма, какви да бъдат количествата в зависимост от възрастовите групи, какво друго може да се добавя към млечните продукти, например към кисело мляко дали може да има плодове, захар, в какво количество да бъде тази добавена захар, така че всички параметри, които да осигурят здравословни мляко и млечни продукти, предлагани на нашите деца."

Министърът на земеделието и храните обяви още през март, че се подготвя изцяло нов закон за храните, който да защити българските производители. Според министър Танева, една от спасителните мерки е само български производители от съответния регион да доставят храни в училища и детски градини.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад