Продукти с растителни мазнини заливат пазара

20:02, 28.11.2014

Продължаваме с новините от кампанията на БНТ 2 „Купувам българското“. Асоциацията на говедовъдите в България са изпратили молба за среща със земеделския министър Десислава Танева за публично обсъждане проблемите, възникнали от руското ембарго за млекопроизводителите. В същото време над 70 процента от млечните продукти на пазара се правят от растителни мазнини, които са заместители на истинското мляко – това твърдят работещите в бранша и призовават за по-строг контрол от страна на Българската агенция по безопасност на храните. Доказано е, че влагането на палмово масло вреди и на здравето, и на икономиката. Как да  различаваме продуктите, направени с истинско мляко, при положение, че от Агенцията по храните предупредиха за фалшиво съдържание на етикети, провери репортерът ни Даниела Райчева.

Идеята да се влага растително масло вместо животинско в млечните продукти се ражда с благородна цел - заради холестерола. Първите опити започват през 2007-ма. Само че, за да се добие мазнина от семената на растения като царевица, соя, слънчоглед или рапица се преминава през химични процеси, вредни за здравето.

Иван Грънчаров - собственик на мандра: "За съжаление имаше недобросъвестни млекопреработватели, които установиха, че в крайна сметка могат да влагат до безкрай тези растителни мазнини и лошото е, че те започнаха да влагат растителни мазнини с не до там добро качество."

Технологът на мандрата в Луковит ни каза как по вкус да различим продуктите, направени от растителни мазнини.

Йордан Илиев - технолог: "Растителната мазнина е типична и в кисело мляко, и в кашкавал, тя се усеща едно такова като по-тежко, като на маргарин, само че по-тежко от маргарин."

Освен по-мазния вкус, стоките направени от растителни мазнини се различават и в етикерането - често тези продукти се изписват само като прилагателни, без да се споменава продуктът. Например: бяло саламурено.

Иван Грънчаров - собственик на мандра: "Още по-крайното е, когато това нещо е наречено с гръмкото име деликатес. В съзнанието на всеки един от нас "деликатес" означава повече от всичко."

Цената също е показателна. Продуктите от растителни мазнини са драстично по-евтини от стоките, направени само от мляко. Например буца сирене, направена с палмово масло вместо мляко не струва повече от 5 лева.

Иван Грънчаров - собственик на мандра: "С оправданието нали, това е по-евтин продукт, ние сме бедна държава и можем да си го позволим. Което само по себе си е голяма грешка, защото парите, спестени от храната към момента, се дават на един по-късен етап за лекарства."

Специфичното за натуралните млечни продукти е, че се влага толкова мляко, колкото е и грамажът им. Така например за една кофичка кисело мляко, тежаща 400 грама е необходимо 400 милилитра прясно мляко.

Суровото мляко преминава през специална преработка, отделя се сметаната от него, а след това излиза напълно безмаслено мляко.

На външен вид също има разлики. Например сиренето с растителни мазнини е с прекалено бял цвят, изглежда почти като тебешир.

Йордан Илиев - технолог: "Истинското сирене е малко по-сухо, докато другото е едно мазно с по-водно съдържание."

Палмовият кашкавал би могъл да се познае при допир. Той не е еластичен като оригиналния, а доста мек, защото процесът на зреене е съкратен. И цветът му е по-различен от бял до кремав. Истинският кашкавал е с характерния за храната жълт цвят, а при разрез е с плътна консистенция и твърд. Има вкус на мляко и не горчи. Не забравяйте, че продуктите, направени от мляко, имат още един отличителен белег - стикерът на КАМПАНИЯТА НА НОВИНИТЕ НА БНТ2 "Купувам българско".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад