1000 години Охридска архиепископия

1000 години Охридска архиепископия
В предаването
Части от предаването
Всички броеве
1000 години Българска архиепископия с център Охрид или за дълбоките корени на Българската църква в Македония – ще разберете за изводите наложили се от Международна конференция проведена в София, която разисква историческите факти около учредяването на Охридската архиепископия преди 1000 години, а в началото вижте специалния репортаж за историческите свидетелства, за българския произход на архиепископията, които все още може да бъдат видени в Охрид.

Според доц. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на СУ – „Архиепископията на Първа Юстиниана от VІ в., смятана от днешната Македонска църква за предшественица на Охридската архиепископия всъщност исторически преминава като каноническо наследство през Дръстър, Плиска и Преслав. Нейният диоцез обхваща големи територии на северна и западна България и много малко от територии на днешна Северна Македония. Охридската архиепископия е българска, всички останали твърдения са единствено проява на дух на нихилизъм.”

„Ако църквата е душата на едно населено място...” – репортаж за тежко наранената душа на плевенското село Петърница – църката „Св. Параскева”: разграбена, прашна, мръсна, със силно повредени ликове на светците и напукани стени. Чуйте болката на хората, разкаянието на местния свещеник и надеждата все пак този храм да има по-добро бъдеще...

Връзката ни с Бог е в божествената тишина, не в шумотевицата... – в месеца на културата ви срещаме с известния художник Юлия Станкова, наричана живописецът с душа на богослов”. Един от поводите за този разговор е нейното ново издание «Докосване до тълпата», изградено върху цикъл от картини по Евангелието на ап. Марк: Рисувам нещо, което в иконографията не съществува, освежавам образния език на Църквата и Библията, направих нова иконография на събития, които ме вълнуват. Открих , че за Марк чудото е резултат от едно общо желание между това на човек и Бог. За мен това е най-важната мъдрост. Като отшелник в центъра на София не се чувствам самотна... – споделя Юлия Станкова. Целият разговор може да проследите в предаването.

Азбука на вярата: Благоухания на софийската святост – припомняме ви мъченичеството на св. Георги Софийски и на Св. Терапонтий Софийски, както и съвременната почит към тях в навечерието на техните празници – 26 и 27 май.


Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения:по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа, а по БНТ 2 – в събота от 9.30 часа.


Екипът на „Вяра и общество”

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад