Завещано на Църквата: да проповядваш на нехристияни

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

„Църквата трябва да излезе от зоната си на комфорт"

В предаването ни от 3 октомври ви предлагаме:

„Църквата има модел, завещан от ап. Павел, по който да поднесе своето послание в постмодерността“ – за посланието, което преобрази сърца и умове. Св. свещеномъченик Дионисий Ареопагит - един от първенците на атинския съд-ареопаг, се покръсти и започна да проповядва Христовата вяра, благодарение на св. ап. Павел. В деня, когато Църквата почита св. Дионисий, Г.Благоев разговаря с гл.ас. Людмил Петров от Института по философия и социология при БАН. Според нашия гост: „Християнството в своята същност е католично, т.е. вселенско, универсално. То може да заимства всяка една религиозна форма от античността и да я преосмисли. Съвременното християнство трябва да познава днешните очевидности и да може да проповядва ефективно. Църквата следва да излезе от своята себедостатъчност, да може адекватно да евангелизира Европа и ап. Павел ни дава пример за това."

Чуйте още за същността на християнството и неговата адаптивност, способността му да заема готови схеми, за връзката му с античното многобожие. Ще разберете защо дълго се е смятало, че св. Дионисий е автор на философски и богословски произведения, които са оказали огромно влияние върху мисловността на Християнския Изток и Запад. Какво представляват тези произведения, към кого са насочени, защо техният автор днес е наричан Псевдо-Дионисий Ареопагит и в крайна сметка какви са основните послания за Църквата, след забележителната проповед за Възкръсналия Христос на ап. Павел пред елинските философи на атинския Ареопаг.

Кога в Солун е имало българската църковна община? – отговорът на този въпрос ни дава известният историк Юра Константинова от Института по балканистика към БАН, която споделя: «След създаването на Българската екзархия българите в Солун, макар и трудно се отделят в самостоятелна църковна общност. Но тъй като не са били заможни хора и трудно издържали своите институции свързани с цъквата и училището. Ето защо тази църковна община има много труден живот и в крайна сметка не може да прерасне в екзархийска митрополия в Солун.»

Автор и съставител на две книги за Солун, които запълват съществени празнини в българската хуманитаристика, доц. Константинова припомня и нерадостната съдба на православните българи в Солун, които са подкрепяли Българската екзархия и ликвидирането на църковната община след началото на Междусъюзническата война през лятото на 1913 г., когато българската общност дава и своите мъченици. Проследете целия разговор, наситен с много интересни и неизвестни факти.

„Под едно небе“ – нова, петнадесет минутна рубрика в предаването, въведена по решение на УС на БНТ. Тя ще се излъчва във всеки брой на «Вяра и общество» и е подготвяна от регионалните ни телевизионни центрове. В този брой колегите от Регионалния тв-център в Благоевград ви разказват за общността на българите католици от източен обред в с.Ново Делчево (Община Сандански).

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да го проследите чрез неговото повторение: всяка неделя от 4:40 ч. по БНТ 1; в събота от 7.00 ч. по БНТ 2 и в петък от 13.30 ч. по БНТ 4

Екипът на «Вяра и общество»

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад