"Ние сме заедно, защото нашият творец е един"

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

На 4 април за първи път в национален ефир «Вяра и общество» Ви предлага водачите на традиционните изповедания у нас заедно да отправят своите послания, свързани с изпитанието, което ни връхлетя. В лицето на БНТ те намериха партньор, койтос желание предостави своята трибуна, за да могат различни конфесии да споделят своите надежди, утехи и размисли за днешния ден и утрешните празници, които да достигнат до повече хора. Срещата се осъществи със съдействието на Националния съвет на религиозните общности у нас.

  • „Временните ограничения днес не са предателство срещу вярата ни.” Около това се обединиха събеседници на Горан Благоев: Мустафа Хаджи – главен мюфтия на мюсюлманите в България;епископ Христо Пройков – председател на Епископската конференция на Католическата църква в България; пастор Румен Борджиев – председател на УС на Обединени евангелски църкви; София Коен – председател на Висшия израилтянски духовен съвет в България и Антраник Шакарян – председател на епархийския съвет на Арменската апостолическа православна църква в България.
  • Азбука на вярата: Преподобна Мария Египетска – за жената в християнството от грешница до светица, която живя като аскет в пустиняна повече от 40 години.

„Покаяние, молитва и взаимопомощ – сега е времето за всичко това” – смята г-жа София Коен: „Ние сме единни, защото стъпваме върху ценности, които са общи. Синагогите са затворени, но важното е хората да чуят, че ние, вярващите от различните деноминации сме заедно. Бог ни е дал болестите, но също така и науката, и медицината, и прогреса. Трябва само да не забравяме да му се молим и за подкрепа. Нашите молитви са насочените в подкрепа и на медиците ни. Нека подкрепяме също доброволческите, благотворителни акции, с които помагаме на хората в нужда.”

Мустафа Хаджи: „Материализмът е завладял света и Бог допусна пандемията, за да ни каже, че така повече не може. Ние можем да живеем и с по-малко, без луксове. Човек не живее само за да яде и потребява. Трябва да се отнасяме с добро към Бог и ближните ни. Богатите следва да помогнат на бедните. Джамиите са отворени, но мюсюлманите не се събират, спазват ограниченията. Днес домовете ни са нашият спасителен кораб, както навремето това беше корабът на Ной!“

Епископ Христо Пройков: „Приближава Съдният ден, но Бог казва, че този ден ще дойде, когато не го очакваме. Сега е само репетиция. Днес чувстваме силата на човешката солидарност, колко много човекът може да бъде човек.Днес сякаш има наш съд и той ни помага да се обърнем към ближния си, да бъдем част от една верига, в която си помагаме. Тази криза е като бременна жена. Ще се роди нещо ново. Дано е хубаво – Бог е с нас!”

Антраник Шакарян: „Човек не бива да губи надежда. Да спрем да рисуваме апокалиптични картини. Трябва да спрем да се страхуваме, спазвайки ограниченията, но следва да има вяра в сърцата, че ще излезем на добър край.”

ПасторРумен Борджиев: „Когато сме заедно не значи, че сме станали еднакви, унифицирани. Напротив, ние оставаме различни в нашите вярвания, но сега трябва да покажем, че сме заедно в това изпитание. Ние призоваваме вярващите да проявят разум и да се предпазят, да стоят по домовете си, но да търсят връзка с нас, макар и от разстояние, да се вгледат в себе си и да подхранват вярата си.

Чуйте целия разговор, за да се убедите, присъствате в един диалог на единомислие, солидарност, разбирателство и уважение към другия. Ще разберете дали изпитанието е това, което ни кара да забравим религиозните си различия, как отделните изповедания съобразяват богослужебния си живот с наложената карантина и дали ако това е начало на ново, по-голямо изпитание, на свършека на света, какви послание отправят религиозните общности.

  • Йерусалим продължава да зове Бог, но храмовете са потънали в тишина – Как пандемията накара религиозните лидери по света да говорят на един език. Един видеоматериал, в който ще чуете посланията на двама патриарси и папата, ще видите ограничителните мерки в религиозния живот на най-голямата светиня на трите монотеистични религии – Йерусалим.

Ако сте пропусналиизлъчване то на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения:по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.

Екипът на «Вяра и общество»

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад