Неканонизираните мъченици

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

Мъченикът-лечител, когото превърнаха в патрон на лозари и винари – видеоматериал за живота на св. Мъченик Трифон, когото Православната църква чества на 1 февруари

омунистическият режим е искал не само физическото, но моралното унищожаване на духовниците”.

"За преследваните и избивани заради вярата си в деня за почит към жертвите на Народния съд Горан Благоев търси отговор на въпроса защо от всички религиозни общности в България Православната църква първа беше подложена на репресии след 9.09.1944 г.?

За историка д-р Даниела Калканджиева „репресията минава през омаскаряването. На пострадалите от новата власт им лепват клеймото „фашисти” и след това ги избиват, или затварят по затвори и лагери. Тези, които оцеляват, не се отказват от вярата си и днес следва да ги почитаме като мъченици.”

Д-р Момчил Методиев развива тезата, че причина за репресията срещу БПЦ е лидерството на Църквата като морална сила: „Не съм съгласен, че БПЦ като цяло е сътрудничила на властта и преди и след 9 септември. В концлагерите е имало много свещеници и БПЦ всяка година е искала официално тяхното освобождаване.”

Ако проследите дискусията в предаването, ще разберете защо днес БПЦ трудно говори за тези времена, какво трябва да се направи, за да се канонизират жертвите на комунистическия режим.

Ралица Райчева, автор на книгата „Отец Страхил Сотиров – Христовият изповедник от Брезнишкия край”, разказва истории от живота му и разкрива какъв е бил образът на истинския духовник тогава, как с риск за живота си е бил стълб и опора на хората около него, много от които са били цветът на нацията и интелигенцията по това време.

Всички участници се обединиха около идеята, че Българската патриаршия трябва да започне процедура по канонизирането на духовниците, избити или преследвани след 9.09.1944 г., като мъченици за вярата.

Да помагаш на бездомните всеки ден, а не само по празници – репортаж за мисията на благодетеля Мартин Мартинов от София, организатор на инициативата „Подай ръка!”

Сретение Господне е ден, който ни напомня за саможертвата на Бога и Божията майка – разговор с Белоградчишкия епископ Поликарп за евангелското събитие, което Църквата отбелязва всяка година на 2 февруари.

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30 ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.

Екипът на «Вяра и общество»

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад