Благодатният огън – по БНТ и на тази Велика събота

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

Екипът на предаването "Вяра и общество", за поредна година, ще ви направи съпричастни на богослужението, което винаги на Велика събота събира надеждите и молитвите на милиони православни християни.

Излъчването от Йерусалим се осъществява по инициатива на Руския благотворителен фонд "Св. Андрей Първозвани", а трасето се осигурява от екип на руската НТВ. Както израелските власти вече съобщиха, въпреки ограниченията заради пандемията, телевизионната група ще бъде допусната до Божи гроб, където огънят ще бъде запален от православния патриарх на Йерусалим Теофил ІІІ в присъствието на силно ограничен брой духовници.

БНТ е договорила лицензните права за това излъчване, така че, въпреки карантината в Светия град, българските зрители отново ще могат да наблюдават церемонията в църквата при Божи гроб.

Картината от Йерусалим ще бъде придружена с коментар в студиото на «Вяра и общество» – гости на Горан Благоев са свещеник Людмил Петров, преподавателят по църковна история доц. Павел Павлов и богословът и църковен певец Никола Антонов. С тях ще говорим за смисъла на церемонията в църквата при Божи гроб, за същността на Христовото Възкресение и за изпитанието на християните у нас при настоящия празник – да останат вкъщи при отворени храмове.

Вашите въпроси към нашите събеседници в този брой може да зададете предварително във фейсбук "Вяра и общество", на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата ни в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 12.00 ч.!

Освен това сме подготвили и няколко материала, които допълват основната тема. С богати архиви, фотоси и кадри ще отбележим годишнини от двата "български" Великдена160 г. от Великденската акция в Цариград и присъединяването на Беломорието, Западните покрайнини и Вардарска Македония към България на Велика събота 1941 г.

Ще извървим и маршрута на милосърдието на доброволците при параклиса в Александровска болница, които при наложената карантина помагат на болни, самотни и пенсионери.

Предаването ще бъде обогатено и с православни Възкресни песнопения.

Излъчването започва в събота, 18 април, точно в 13:00 часа. Можете да го гледате едновременно по БНТ1 и БНТ4.

Екипът на "Вяра и общество"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад