Срещу зилотизма във вярата или за крайните форми на православието

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

„Фанатиците създават привърженици, а не вярващи хора!” – специално интервю на Горан Благоев с най-младия игумен на Света гора – архимандрит Вартоломей от манастира „Есфигмен”.

За избора на един човек да се посвети на Бога, за съвременните предизвикателства пред човечеството, за фанатичните форми в изповядването на православието – откровение от първо лице на един духовник, който отстоява истините на християнството и единството на светогорското монашество, въпреки че манастирът му все още се държи от т.нар. „зилоти” - монаси с твърде крайни и спорни възгледи за вярата.

В този разговор архимандрит Вартоломей напомня още, че първата глобализация е зададена още от Христос, защото словото Му е универсално и свързва хората от различни епохи, пространства и култури. Чуйте още от духовника, който вече е познат и на българските читатели със сборника от негови поучения и слова, издаден от братството на Църногорския манастир.

„Църквата е съществувала преди света.” Богословска теза на св.ап.Ерм в неговото съчинение „Пастир”. Горан Благоев разговаря с богослова Никола Антонов за един от Седемдесетте апостоли на Иисус Христос, за когото се предполага, че е първият епископ на Филипопол, днешен Пловдив. Научете още за посланията на неговото произведение „Пастир”, защо за ранните християни то е било канонична книга и какви представи за Църквата и нейната мисия в света отразява то.

Никола Антонов: „ Знаем твърде малко за Ерм. Счита се, че това е събирателен образ на няколко светци. А една от теориите е, че това е първият епископ на Филипопол, днешен Пловдив. Книгата му „Пастир” е имала огромен богословски авторитет. Тя съдържа много образи и символи, засяга природата на Църквата, която според виденията на св.Ерм е съществувала преди света, а след Сътворението всеки човек се превръща в материал от който тя се изгражда във вид на кула. Книгата разкрива, че човек се подмладява чрез очистване на духовния си живот.”

оезия за душата, която копнее за Бога” – Елена Алекова ни представя стихосбирката „Псалтир за всеки ден”. „Тази поезия е душата ми наяве"споделя Елена Алекова

"Псалмите идваха сами. Събуждах се през нощта в 3 ч. и стиховете тръгваха. Отведнъж написах 12 псалми. После – по-бавно. Когато стигнаха 40, аз разбрах, че това е краят. Писах ги 5 години. Тази поезия не е за рецитация, за показност. Тази поезия е за насаме със себе си”.

Потомка на ислямизирани българи, родена в сърцето на Родопите, Ел. Алекова споделя пред зрителите на предаването: „Бях голям атеист. Изпаднах в отчаяние и когато стигнах дъното, когато разбрах, че няма накъде повече да пропадам, аз Го усетих. Не знам как, но разбрах, че Бог съществува и съвсем осъзнато приех вярата в Христос, защото тя носи изначални истини не само за нашата цивилизация, но и за всяка човешка душа.”

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.

Екипът на «Вяра и общество»

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад