Защо Бог допусна Холокоста?

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

В изданиeто на „Вяра и общество” от 14 март ви предлагаме:

«Бог няма нищо общо с Холокоста» – в седмицата, когато евреите в България ежегодно отдават своята благодарност за спасението си, разискваме тема, върху която рядко се замисляме и която рядко е поставяна на обсъждане в нашето общество – специфично-религиозният поглед на евреите към гонението, на което е подложена тяхната нация и изтреблението им в нацистките концлагери през Втората световна война. Чуйте разговора на Горан Благоев с Максим Делчев от Организацията на евреите в България „Шалом” за библейския поглед към това събитие. Според гостът ни: ”При юдаизма много често за големите проблеми търсим причината в нас самите. Има радетели на тезата, че ние сбъркахме като народ и затова Той остави това да се случи. Теза, която аз не приемам. Може би изобщо не трябва да търсим Бог в тази история, не бива да Го обвиняваме за човешките дела. Бог ни е създал със собствена воля, не винаги неговата намеса е ясна и директна”. М.Делчев напомни, че „Холокост” не е точната дума за избиването на евреите през Втората световна война: „Холокост означава принасяне на жертва „всесъжение”, но тези жертви не са в чест на Бог. Ние, евреите, употребяваме друга дума, която смятаме че е точна – „шуа” (унищожение).” Вижте още от този разговор, който няма да ви остави равнодушни.
Неизвестният спасител на евреи от Македония – видеоматериал за тихия подвиг на архимандрит Стефан (Николов), протосингел на Скопско-Велешката епархия на БПЦ в периода 1941-1944 г. Онова, което най-неочаквано архивните документи разкриват, измива лицето на България, която е обвинявана, че не е осуетила депортирането на повече от 11 хиляди евреи от Македония и Беломорието в нацистките концлагери.
«От лек, постът може да се превърне в отрова» – специално интервю за предаването с архимандрит Никанор, игумен на Гигинския манастир. Според него «постът трябва да помогне на смирението». Духовникът напомни, че «когато постът не бъде изпълняван с нужното духовно устроение, то се превръща не в лекарство, а в отрова. Човек е свикнал да бъде в центъра на живота и забрявя, че той е център на Вечния живот!»
«Центърът на християнския живот е Евхаристията. Без нея няма Църква» Разговаряме с доц. дякон Иван Иванов по повод неговата най-нова книга, посветена на това велико тайнство. «В Евхаристията се съчетава цялото вярване на Църквата, в нея се отразяват и Свещеното писание и Свещеното предание. Евхаристичното ядро е причастието – чрез хляб и вино се освещават тяло и кръв Христово. При «Тайната вечеря» Иисус Христос извършва тайната – литургическа антиципация. Той дава своята кръв и плът, показва ги на Отеца и благодатта слиза над апостолите.»

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.
Екипът на «Вяра и общество»
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад