Българската екзархия – важен етап за възстановяване на държавността

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве
  • „Екзархията – важно събитие в най-новата ни история с приемствен характер” – 150 години от провъзгласяването на самостоятелна българска църква под името „Българска екзархия“. Коментари по темата от историците проф. Вера Бонева и доц. Павел Павлов. «Това е приемственост с Църквата от нашето Средновековие, а не нова църква – смята доц. Павлов. – Султанът и османската администрация са принудени да го направят, защото пред стените на Цариград е на път да бъде създадена нова, българска държава, а те искат да осуетят това като дадат определено самоуправление на българите». За проф. Бонева «Екзархията се явява един от стожерите за укрепването на образователното дело, както и важен фактор за развитието на процесите за самостоятелно съществуване на Българската държава.»
  • Седем години от интронизацията на патриарх Неофит – ще имате възможност да видите и чуете интересни моменти от първото интервю в национален ефир на патриарх Неофит в студиото на „Вяра и общество”.
  • За прошката и покаянието – откровените размисли на архимандрит Никанор споделени от личен опит и наблюдения. Духовникът напомни, че нашите грехове ще бъдат простени от Бога – така както ние прощаваме на своите длъжници, т.е. както християните ежедневно се молят с думите на „Отче наш”. Според архимандрит Никанор „Тези, които сега внасят съблазън в Църквата, хулят и обиждат свои събратя – те са в ролята на съдиите, които съдят Христос, защото всеки човек и образ Божий!”

Екипът ни пожелава благословен пост на всички зрители, които ще тръгнат по неговия път от понеделник, 2 март.

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения:по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.

Екипът на «Вяра и общество»

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад