Вяра и Църква в дни на изпитание

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

На 21 март „Вяра и общество» Ви предлага в своя пореден брой:

Православните храмове у нас все още остават отворени. Бог ще помогне!” – за вярата и Църквата по време на изпитание чуйте разговора на Горан Благоев със Старозагорския митрополит Киприан и д-р Камен Данов, лекар от „Пирогов“ и вярващ православен християнин. Според митрополит Киприан „вярата е във всеки един, но Църквата е лечебницата!“ Той поясни още: „Богослужението не бива да спира. Трябва самодисциплина. Нека вярващите, които имат нужда да дойдат в храма, другите да си останат вкъщи. Ние сме с всички и ще с молим за всички. Тези, които си останат по домовете молете се с нас. БПЦ винаги е била в риск – и по време на атеизма, и по време на други смъртоносни вируси, които са ни нападали. Храмовете все още остават отворени. Бог ще помогне... Аз като български архиерей съм готов да вляза в дома на болен от коронавирус, да осветя този дом, да прочета молитва. В дните на Великия пост да се изправим срещу пандемията. Бог изпраща изпитания, но ни дава и сили да ги преодолеем.”

Д-р Данов сподели, че му е трудно да даде еднозначен отговор дали БПЦ реагира адекватно в дадената ситуация. „Едно е сигурно – Църквата в лицето на своя клир трябва да взима бързи решения и да се спазват препоръките. Ние, примерно нямаме догма за причастието, то се извършва по традиция т.е. искам да кажа, че има и то много варианти за преразглеждане на позициите и вярващите да не се причастяват от една лъжичка.” Чуйте целия разговор, в който дейно участие взехте и вие, зрителите, чрез въпросите си в нашата фейсбук страница.

По време на този разговор възникна идея да бъде подкрепена инициативата на Пловдивския митрополит Николай в 21:00 ч. всяка вечер, така както стана традиция с ръкопляскане да изразяваме своята благодарност към лекарите и всички, които са на първа линия в борбата с коронавируса, редом със звъна на църковните камбани да се отправя и Господнята молитва „Отче наш“. На своя ред Старозагорският митрополит Киприан призова това да стане общонационална инициатива. Екипът на предаването приветства и подкрепя тази идея, като приканва всички вярващи да се включат в нея.

Мюсюлманското изповедание отлага службите, но джамиите не се затварят.” За първи път в национален ефир, единствено в нашето предаване, вижте позицията на Главното мюфтийство по повод пандемията от коронавирус. Зам.-главният мюфтия Бирали Бирали заяви: „Задължителният характер на петъчната молитва се отменя по общо решение на Главното мюфтийство. Тази пандемия не е локална, тя обхваща целия свят. Трябва да се замислим върху ценностната система на живота ни. Ние сме отговорни не какво и кога нещо ще се случи, а какво сме направили. Интелигенцията преди мислеше за оръжия, сега мисли как да противодейства на вируса. Човек трябва да се поправи и да върши само добро.”

Надяваме се, че човек ще оцелее, както пише в Библията.” Споделени мисли в едно смутно време от архиепископ Христо Писаров от Вселенската съборна църква на Христос, който ни гостува по повод Неделя Кръстопоклонна, но разговаряхме и по актуалната тема, свързана с пандемията от коронавирус: ”Ако Църквата съумее да направи множество малки църковни общности, тя ще бъде много по-жизнена. Кръстът е основоположен камък за целия пост. Живеем с надежда, че след изпитанията идва Възкресение. Да се молим Бог да бъде милостив. Нека бъдем отговорни и не причиняваме страдание на другите. Да вървим по пътя на доброто!”

Предлагаме ви също откъс от 26-ти Псалом и няколко песнопения, тъй като и дните на Великия пост и извънредната ситуация предполагат по-усилна молитва.

Може да проследите предаването и чрез неговите повторения: по БНТ1 – в понеделник от 12:30 ч., по БНТ4 – в неделя от 11:00, в понеделник срещу вторник от 2:50 и в петък от 12:30, а по БНТ2 – в събота от 7:00 часа.


Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад