”Празник на небето, отворено за хората”

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

Във „Вяра и общество” на 23 май 2020 Ви предлагаме:

„На Господ не можеш да кажеш, че си голяма работа!“ – за вярата и съвременния подход към църковната живопис разговаряме със зографа Диан Костов, който тази седмица дари на „Пирогов“ иконата „Св.Богородица Закрилница“, изобразяваща Божията майка като пазителка на света, обхванат от пандемия. Ще Ви заведем в ателието му, а после заедно ще се качим на зографското скеле в един от храмовете край София, за да разберем кое провокира художника да търси нови изразни средства в традиционната иконопис. Ще чуете и неговото тълкуване на инсталацията му „Кой си ти?“, която вече е показана на биенале в Италия и беше поканена за изложба във Виена и в София, но събитията се осуетиха поради наложените ограничителни мерки в Европа, заради коронавируса.

„През месец Рамазан човек надделява над страстите и поривите на душата, приближава се до Бог.” За смисъла на празника Рамазан байрам ни разказва д-р Сефер Хасанов, преподавател във Висшия ислямски институт, член на Висшия мюсюлмански духовен съвет: „На Рамазан байрам празнува върховенството на духа над материалното. Това е едно продължение на служенето ни през дните на поста в месец Рамазан. На този ден се дава милостиня, посещават се близките и родителите”. На въпрос дали пандемията от коронавируса е Божие наказание гостът отговори: „Вярваме, че Божието наказание е за грешниците, а за праведниците е изпитание, за да ги научи на още по-голямо търпение чрез което максимално да се доближат до Създателя.” Чуйте още за обичаите на празника и тяхното значение, с какво започва той и какъв е символът му?

• Няма ненаказано добро, както и няма добро, прието с благодарност – инициаторът на кампанията „Подай ръка” продължи да прави добро и през времето на извънредно положение, въпреки административните ограничения и до неотдавнашните полицейски ограничения. Преодолявайки тези препятствия ресторантьорът Мартин Мартинов продължи да помага на бедни, бездомни и социално слаби в един изключително труден и изпълнен с изпитания период от самото начало на извънредното положение, пренасяйки ежедневно приготвената храна от Костинброд до София.

„Възнесение Господне – ден, който се съединява с вечността.” За един от подвижните църковни празници, отбелязван още през IV-V век Горан Благоев разговаря с проф. дфн Калин Янакиев. „Възнесението не е на напускане на този свят от Христос. С него Той завършва това, което е направил заради нас. Четиридесет дни е свидетелствал победата Си над смъртта и своето Възкресение, след което се завръща там, откъдето е дошъл. След Възнесението Христос продължава да пребивава в нашия свят, но вече метафизически. Нашият свят продължава, но ние, християните, вече сме в Духа и на евхаристия вкусваме хляба и виното като тяло и кръв на Христос, което Тяло е там горе – на небето.”

Ако сте пропуснали първото излъчване на „Вяра и общество”, може да проследите предаването и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад