"Има опит за затъмнение на величието на старата българска църква и държава"

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

Във поредния брой за тази година – 18 януари,Ви предлагаме:

  • «Целият православен свят има интерес от възобновяване на Българската патриаршия през 1235 г.» – със специалистите по средновековна църковна история доц. д-р Веселина Вачкова и гл.ас. д-р Венцислав Каравълчев се пренасяме в средата на ХІІІ в., когато се случва едно епохално за Българската църква събитие – възстановяването на нейното патриаршеско достойнство и възкачването на първия търновски патриарх Йоаким, канонизиран за светец, който е почитан на 18 януари. Според доц. Вачкова «св. Йоаким е краен аскет – известни са неговите подвизи в ранното християнство, живеенето в скалите, в килия е монашески подвиг. А фигурата му е ярка, защото през 1235 година се възстановява интегритета на западния и източноправославен свят, които имат интерес да се издигне Българската църква, да се възстанови Търновската патриаршия. По времето на патриарх Йоаким и цар Асен Втори се прокарва автономията на Атон, който тогава е в български предели. Света гора е чисто българско понятие, после започва едно византинизиране в лошия смисъл на тази дума.» Според гл.ас. Каравълчев «Твърдостта на Йоаким в стоенето срещу унията с папата е причината за неговия избор за патриарх». Слабото познаване на личността на първия търновски патриарх и неговото почитане днес се дължи на факта, че « Българското наследство или е укрито, или е унищожено. Ако го нямаше единственото житие на Йоаким, нямаше да знаем нищо за него. Това случайно ли е или умишлено, не мога да кажа. Това величие, което сме имали като българи, е затъмнено. Налага се гръцко наследство, сръбско наследство... Някой се старае да ни държи в неведение...»
  • В деня на св. Атанасий Александрийски, когото църквата също почита на 18 януари, ви завеждаме из неговите места в София.
  • Сред първите епископи е имало и много римски сенатори – двама млади ентусиасти Любомир Цанков и Манол Глишев, членове на Сдружение за антични реконструкции "Mos Maiorum Ulpiae Serdicae", се превъплъщават в образа на раннохристиянски епископи и представят пред зрителите одеждите им от това време. Чуйте и как са спорели представителите на различни направления в християнството, а също и как е звучала молитвата «Отче наш» на два мъртви езика – старогръцки и готски. Любомир Цанков споделя: «Запълнихме една празна ниша, стремим се да сме максимално реалистични.» Манол Глишев припомня: «Първите епископи, много от които са били и римски сенатори, естествено запазват римския начин на обличане». От нашите гости ще научите още защо раннохристиянските епископи са обличали фелон в зелен цвят и ще видите спецификите на тяхното облачение, част от което е запазено и досега...
  • «Винаги трябва да благодарим» – размисли върху притчата с изцелението на десетте прокажени в специален разговор за предаването с протойерей Ангел Ангелов от храм «Света София».

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения:по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.

Екипът на «Вяра и общество»

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад