Празници по време на пандемия

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве
  • Чудото на Възкресението – какво ни разказва евангелското събитие за възкресяването на четиридневния Лазар?!
  • Всяко поколение изпитва трудности, но Бог винаги ни помага – Максим Делчев от Организацията на евреите в България „Шалом” ни гостува по повод започналия празник Песах. Какво е този празник за най-старата монотеистична религия; как той пренася паметта за избавлението от египетско робство през поколенията; как го отбелязват евреите днес, в ситуация на ограничителни мерки? По тези и други въпроси чуйте отговорите на нашия гост, който каза още: «Пасха е денят, в който се събират семействата, така се осъществява връзката между поколенията. Тази година празникът не може да бъде отбелязан по традицията. Връзката във фамилията ще стане по телефона или интернет. В тази ситуция е много по-осъдително да застрашиш човешки живот, отколкото да нарушиш традицията. Бог не ни наказва, но ни изпраща изпитание, за да ни покаже къде грешим и кое е доброто».
  • За традиците на католическия Великден – свещеник Петко Вълов от Католическата църква в България ни разясни какво символизира запалването на новия огън и пасхалната свещ на вечерното богослужение за Великден, как католиците по света ще посрещнат празника, но онлайн. Той изрази надежда, че: «Страданието е като родилните мъки. Болките се забравят. Надявам се скоро да дойде радостта. Ние се съобразяваме с ограниченията и мерките. Правим жертви, а жертвите са необходими през Великия пост.»
  • «Всичко на този свят е по Божие допущение!» – един разговор по скайп с протойерей Добромир Димитров от българската православна мисия в Кент (Великобритания): «Нашето богослужение днес е истинско предизвикателство – он лайн. Никога досега не се е случвало подобно нещо. Има опасност да станем виртуални християни, но трябва да отчитаме реалността. Да вярваме и се надяваме, че това което се случва е за кратко. В тази безпрецедентна ситуация само Светия Дух ще ни научи какви решения да вземем». С българския свещеник от Великобритания Горан Благоев разговаря и за предстоящия празник «Вход Господен в Йерусалим»: «Христос идва заради нас в Йерусалим. Но той не дойде като пълководец и земен цар, а като един от нас. Не идва заради един определен народ и когато побеждава смъртта сякаш ни казва да не се страхуваме от нея. Затова и страха от смъртта се преодолява именно чрез Христос, който знае какво е страдание и смърт, защото сам той ги е изпитал в човешко тяло. Дори да се разболеем, вярваме, че ще оздравеем. Дори да умрем, вярваме, че ще Възкръснем».
  • «Сподели доброто» - в новата ни рубрика ви разказваме за първите споделени сюжети от вас, зрителите за добрината, която спохожда днешния ни тревожен ден – за доброволците при параклиса в Медицинска академия, които помагат на стари хора и четат акатисти в болничния храм, както за и Весела Вартерян, която безвъзмездно шие и подарява маски за лице.

На нашата фейскубк страница очакваме от вас и други примери на добротворство.

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения:по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.

Екипът на «Вяра и общество»

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад