”Духовната власт не може да мълчи по време на кризи”

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

„Вяра и общество” започна новия сезон с променен начален час на излъчване. Срещите ни вече започват в събота от 16 часа. Ето какво ви предлагаме в първият брой на предаването ни от 12 септември:

· „Когато има управник с порочно поведение, трябва да следваме пътя на св. Йоан Кръстител и да изобличаваме.” Християнството не е революционно обществена сила за насилствена промяна на света. Тя е непредаваема в социалните категории на този свят. Тя е блага вест за спасение и Царство Божие, което не е от този свят. Но Царство Божие ли е Църквата? Съществува ли възможност за смесено царство, в което „Божието” и „Кесаревото” не са достатъчно разделени и едното подменя другото? За Грета Ганева от Обединени Евангелски църкви, член на Националния съвет на религиозните общности в България «Господ е създал човек със свободна воля. Уважил е волята му като отделен човек и волята на отделни народи. Ако, обаче използваш властта срещу човешката личност, то всеки може да изрази своя протест. Цялата власт произтича от народа и следва всеки от нас да има власт да отговори, иначе ставаме съучастници.» Според доц. д-р Константин Нушев «в модерни времена християнската цивилизация започва нова страница. Църква и държава взаимно се признават, но институционално не се смесват. Държавата не може да налага религиозен култ. Иначе трябва да се разпознава греха и тогава духовната власт не може да мълчи. Църквата е отделена от държавата, но не и от своя народ. И следва при нужда да реагира, но не по начина на политиците.»

· „Въздвижението на светия Кръст Господен. Честваме невероятния знак, обръщането на меча в разпятие.” За превръщането на християнството в държавна религия. Горан Благоев разговаря с проф. Калин Янакиев. „Мечът е символ на насилието, Кръстът - символ на жертвата, на търпението. С меч не можеш да победиш дълго време, а победата на Христос разпънат на Кръста е вековечна. Кръстът е новото дърво на живота. Но кога милосърдието на Христос става жестоко? Можем сами да го почувстваме, ако нещо ни сполети, най-вероятно то ще е заради сълзите на тази майка във нощта на протестите, която не знаеше и търсеше като обезумяла сина си...”

· Спомен за чудото – разказ на очевидци за спасяването на български войници от немски плен в Охрид през 1944 г. и за небесната намеса на Св. Климент Охридски. Една истинска история, станала сюжет на романа „Охридска балада” и на алния филм „Спасението”. Припомняме ви този материал в новата ни рубрика «15 години «Вяра и общество» .

Екипът на «Вяра и общество»

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад