За църквите, които станаха джамии – една болезнена трансформация

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

Как временното надмощие на една религия превръща храмове в джамии

В поредния брой на „Вяра и общество” на 26 септември Ви предлагаме:

Забулените храмове – „сериозен знак към мюсюлманската общност в Европа”. Един от най-старите православни храмове в света – „Света София“ в Истанбул, отскоро е джамия за пореден път. Същото се случва и с църквата «Хора», в която се намират едни от най-красивите византийски мозайки. Историята на цивилизацията е история на религиозните сблъсъци. Оказва се, че и днес те са толкова актуални, колкото са били и в Средновековието. Проф. Христо Матанов: „Превръщането на истанбулската «Св.София» в джамия е политическо решение. Ердоган прави крачка към скъсване с наследството на Кемал Ататюрк и поклон към реакционните кръгове на Турция, които искат спазване на фермана на султан Мехмед Фатих (Завоевателят). Така освен обединяване на умата (мюсюлманската общност) Ердоган се изсмя в лицето на православните”. За проф. Симеон Евстатиев – „Политиката е борба за символите на хората. Ердоган дава ясен жест към османската идентичност на мюсюлманска Турция. Турция не е просто една национална държава, тя дава ясна заявка да бъде лидер на сунитския свят. От друга страна ислямът върви към хомогенизиране на общността, за разлика от християнския свят, където лидира светскостта”.

Под закрилата на Божията майка – в чест на едноименен празник, който Църквата чества на 1 октомври, Ви предлагаме вълнуващ видеоразказ за храма във Влахерна (Истанбул), който дава началото на почитта към Покрова на Пресвета Богородица.

„Вярата е опитност, която само Бог може да оцени доколко е силна”. Поетът и богослов Вениамин Пеев представя двете си стихосбирки „Щурче в ъгъла” и „66 сонета и Дъщерята на Йефатай”. „Поезията е моята първа и единствена муза. В стиховете си търся духовните ценности, а не клишетата. Понякога се долавят и актуални сюжети. Считам, че нее нужно някой чужденец да дойде и да ни каже „Бог дойде с мен”. Вярата е опитност и само Бог я оценява” – казва автора, а повече за него и творчеството му вижте в предаването.

Екипът на «Вяра и общество»

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад