Щедростта на държавата към БПЦ след пандемията

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

«Ние помним, че именно от вас идва всичко при нас. И затова нашите извори, на нашата руска култура, са точно там – именно от вашите земи.» - думи на дякон Андрей Кураев в специално интервю за предаването «Вяра и общество» по повод провокативната изложба в Руския културен център в София. Защо Русия подценява приноса на България в опазването и разпространяването на Кирило-Методиевото дело? „Ако говорим, че учениците на Кирил и Методий са създали писменост и я наречем руска, аз лично бих приел това за комплимент – т.е. русите се присламчват към това наследство. Разбира се, Кирил и Методий изобщо не са имали представа, че създават нещо и за жителите на Московията. В този случай ще кажа – не обръщайте внимание, приемете това по-скоро като комплимент, а не като претенция.” Мнението на известния руски духовник дякон Андрей Кураев.
«Рискова симбиоза между Църква и Държава.» – така гостите на Горан Благоев, преподователят по конституционно право доц. д-р Атанас Славов и архимандрит Дионисий обобщиха темата за сериозната финансова подкрепа от страна на държавата към БПЦ по време и след пандемията. Само през последната седмица Министерският съвет отпусна от бюджета 1 302 000 лева за капитални ремонти на БПЦ – на трите ставропигиални манастира и на Софийската митрополия, плюс 1 300 000 лева само за пречиствателна станция на Рилския манастир.
доц. д-р Атанас Славов – «Църквата е брошка на ревера на Държавата. Легитимира публични събития и управляващите. Това става не на базата на активен църковен живот, а като се следва един «идеал» за съзвучие, който е имперска визия как Църквата да бъде впрегната в служба на Държавата. Само че така Църквата губи основната си мисия, лигитимира хора, облечени във власт, получава привилегии, които Конституцията не предвижда и които други вероизповедания не получават. Защо Църквата не се опира на вярващия народ, а предпочита Държавата и каква е цената за това? Защо 30 години след промените вярващите остават като бройка под 10% от населението?”
архимандрит Дионисий – „Симфонията между Църквата и Държавата е омерта. Дават се пари там, където няма изисквания. В момента това води до създаването на излишен сграден фонд. В Рилския манастир някога е имало 400 монаси, днес са 4-5. Обръщам се с призив към министър-председателя: Нека се замислим, като се раздават така пари, не даваме ли възможност за изкушения сред хората в църквата? Аз по принцип не съм съгласен, че Църквата е одържавена, но дали дълбоката държава не присъства в това така наречено одържавяване? Българското общество не се интересува от здравославната смяна на хората от църковния елит. А трябва и освен това да настояваме Църквата да бъде стожер и водач на нацията.”

«Всички да отворят сърцата си към Бога!» – в навечерието на Петдесетница с архиепископ Христо Писаров от Вселенската съборна църква на Христос търсим отговори на въпроси, свързани със събитието, което се смята за рожден ден на Църквата Христова. «Църквата не е храм, не е институция, това е общество от вярващи, които общуват помежду си. 50 дни след Възкресението Църквата е била в едно изпитание. Изпитание за волята, доверието в Христос и силата на вярата. Така Църквата утвърждава истината – да бъде обичан Бога и човека и това да е разширително дело, не стесняващо се. Трябва да помним, че Тя - Църквата е организъм, който не е против нашата воля.»


Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.

Това беше последното предаване на живо, преди летния сезон. От следващата събота ще имате възможност да проследите подборка от най-интересните ни броеве, които сме излъчвали до сега.
Бъдете с нас всяка събота, точно в 14.00 часа!

Екипът на «Вяра и общество»

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад