„Подценяваме жертвите, с които извоювахме църковната ни свобода!”

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

• „Задушница се е превърнала в траурен ден, което е изкривено разбиране” – разговор по вечните теми в деня на първата за годината Задушница с Тивериополския епископ Тихон. Той напомни: « Вярата не е да се молиш в църква, а начин на живот. Ако искрено вярваш, че Бог наистина разполага с живота ни, не бива да бъдеш тъжен или тревожен, когато иде ред за смъртта. Всичко е в Неговите ръце, а той го прави с любов!”

• Спомен за един светец, когото всички познавахме и обичахме, но не разбирахме. Памет за безсребърника дядо Добри, две години след неговата кончина. Нашият гост – епископ Тихон призова делото на дядо Добри да има нови последователи, още повече, че и много млади хора го имат за свой пример.

• „Налагат ни схизма, но народът се консолидира”– в деня, когато се навършват 75 години от вдигането на схизмата, която е тегнела над Българската църква от 1872 до 1945 г. настъпва краят на една несправедливост. Горан Благоев разговаря за предисторията и историята на това събити с известния специалист по темата проф. дин Лизбет Любенова. „Когато ни налагат схизмата, го правят, за да ни накажат, но ефектът в крайна сметка е обратен – консолидация на народа. Нашата политика винаги е била успешна, когато сме отчитали геополитическите интереси на Османската империя. Обидното е, че накрая в преговорите за вдигане на схизмата, сами се отказваме от български исторически епархии и до днес нито един епископ не носи титула на древна епархия, като Полянинска или Пелагонийска, които са свързани с Македония. И до днес обществото ни е болно. Държавата я няма в тържествата за 150-та годишнина от възстановяването на Българската епархия , а това е духовната Санстефанска България и първата българска модерна институция.” Разговорът е придружен от специален видоематерил, в който ще ви покажем томоса на патриарх Вениамин за вдигането на схизмата от 22.02.1945 г., както и металната конкума - специален съд за свето миро, която той дарява на БПЦ в знак на нейната автокефалност.

• Памет за голямото начало на Българската църква – в аванс вижте някои от най-интересните документи, които Националната библиотека в София ще покаже на 27 февруари по случай 150 г. от създаването на Българската Екзархия. Сред тях е и един паметник, който впечатлява както със своята историческа стойност, така и с размерите си – султанският берат, с който през 1872 г. се утвърждава избирането на Антим за първи български екзарх.

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.

Екипът на «Вяра и общество»

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад