Съвременният християнски празник – вяра, атракция, зрелище

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

• «На Богоявление изместваме акцента от вярата върху псевдопатриотизма» - от близо две десетилетия в празничността на 6 януари се «утвърди» една «традиция», която превръща Богоявление във футболно зрелище или т.нар. мъжко хоро при хвърлянето на Разпятието. Пионерите са в Калофер, но «обичаят» бързо се наложи и в други градове. Проф. Калин Янакиев (философ) и доц. Ивайло Найденов (богослов), който при това е родом от Калофер, син и внук на местни свещеници търсят пресечните точки на днешния празник с християнската традиция. «Единственото общо на празника днес с християнството е хвърлянето на кръста, а той е за освещаване на водите в реката» – смята проф. К. Янакиев. Според него «наблюдаваме едно национализиране на празника, превръщаме го в празник на юнаците. Това не е Богоявление. Църквата трябва да обяснява повече, а гласовете на някои митрополити са плахи и демонстративно никой не се съобразява с тях.» Църквата в този случай обаче нищо не обясни, защото излъчихме и репортаж, където под благосклонния поглед на Пловдивският митрополит Николай мъжагите, които се хвърляха за Кръста в р. Марица излязоха от водата, наловени на хоро и пеейки химна..., а митрополитът демонстративно остави това без коментар, въпреки въпросите ни по този повод. За доц. Ивайло Найденов «... е необяснимо кога успяхме да изместим християнския привкус на празника. Тъжното е, че красивото и истинското е там, където не са медиите, на литургията, при свещеника. Никой не се изправя да каже какво празнуваме, а именно – Бог се явява в Три лица.»
Закрилница на рудари, целителка на болни – в рубриката «Светините» ще ви заведем до старинната църква «Св. Петка» в Брезник.
«Християнинът трябва и в обществения живот да постъпва според вярата си» Размисли върху Деветото блаженство с доц. дякон Иван Иванов. «Блаженствата имат градивност. Не може да разбереш следващото, ако не си наясно с предишното. В тази връзка – Истината е нещо, с което може да се злоупотребява, в живота на християните тя понякога ерозира от делата на самите християни. Ето например, някъде националното и псевдопатриотичното има по-голяма прелес от истината. Църквата, обаче е пазителка на истината и на християнското учение и тя трябва да чуе и гласа на своя народ, и да отсъди. Трябва да следваме и да се съобразим с Евангелието, с живота на Църквата. Иисус Христос е богочовек и неговата благодат е над всички и над християни и нехристияни.»
Светецът, който смяташе, че е извършил всички грехове – почит към св. Паисий Светогорец по повод петата година от канонизацията му.



Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.



Екипът на «Вяра и общество»

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад