"Страхът е от дявола, упованието е от Бога"

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве
  • Новоканонизираните свидетели на вярата – памет за Новоселските мъченици, избити в Априлското въставие – в деня, когато Българската патриаршия чества тяхната памет.
  • За вярващия човек няма колебание къде да търси упование.” Може ли вярата в Бог да ни помогне да преодолеем психическото напрежение, да ни даде упование в безпътицата, която ни е споходила или може да ни споходи? Ограничетелните мерки за падемията може да отслабват, но последствията от нея продължават да тегнат върху ежедневието и върху съзнанието ни. „За вярата в Бог и психическото ни здраве”това е първата по рода си дискусия, която „Вяра и общество“ организира със съдействието на Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ). Ето какво споделиха събеседниците на Горан Благоев по темата - Бирали Бирали, заместник- главен мюфтия и председател на НСРОБ, Грета Ганева, член на УС на НСРОБ и секретар на Обединени евангелски църкви, доц. Иво Янев, православен богослов, свещеник Пламен Гечев, психолог, представител на Католическата църква в България и Максим Делчев от Организацията на евреите в България „Шалом“.

Бирали Бирали: „Вярата е нещо съкровено. В момента няма много практикуващи вярващи хора. Но всеки търси своя Бог и своя път. Ако пристъпваме към бедите, които ни спохождат, само от материална гледна точка, т.е. само какво ще загубим, ще изпаднем в отчаяние, в безтегловност. Благотворителността е живецът, който ще ни изведе от състоянието на отчаяност. А дяволът е този, който ни плаши, че утре ще е по-лошо, няма да имаме с какво да живеем, няма надежда...”

Иво Янев: „Християнството ни обгрижва и физически, и най-вече духовно. Всеки от нас първо мисли за близките си, но все по-често коленичим и се молим и за всички българи, а след това и за целия свят. Христос ни казва как да преодоляваме изпитанията, да оценяваме живота си. В наши дни трябва да спазваме духовните правила, но и правилата, налагани от държавата или медицинските органи. Тези, които не го правят има опасност да изпаднат в състояния на гордост и отричане на обществото.”

По скайп от Видин се включи свещеник Пламен Гечев: Сред хората в града няма паника, а моите пасоми гледат през призмата на вярата. Религията не е гаранция за спокоен живот. Между нея и психологията има доста голяма разлика. Религията се занимава с духовното здраве.”

Грета Ганева: „Ние хората се самозабравяме и започваме да мислим, че можем всичко, че сме способни да управляваме всичко, в това число и живота. Сякаш ние сме Господ. Ние се превърнахме в божества, но когато се случи нещо подобно като пандемията, тогава започваме да питаме – къде е Бог? Центърът е Бог и трябва душата да се задейства, да стане активна и фокусирана към Бог с надежда, че когато нещо не ни достигне, Бог ще го даде. ”

Максим Делчев: „Задачата на духовността е да ни убеди, че все още има смисъл да бъдем на този свят, че всеки един от нас следва да се обърне към другия, защото ние зависим един от друг и всеки един е ценен със своето съществуване на тази земя.”

  • Благотворителност, но извън храма – в инициативата ни „Сподели доброто“ вижте примера на Тодор Шойлеков от Карлово, предприемач и общественик, който безвъзмездно помага с приготвена храна на 50 възрастни и бедни от града и района. Един човек, който разчита на семейството и сътрудниците си, но не желае да афишира благотворителността си.

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.

Екипът на «Вяра и общество»

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад