Има ли рецепта за щастлив брак?

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

В броя на 8 февруари във „Вяра и общество” Ви предлагаме:

„Да обичаш безусловно, да прощаваш безпаметно, да общуваш безрезервно – призванието да живееш семейно”. Ден след началото на Международната седмица на брака наши гости са две християнски семейства, православно и евангелско – сем. Надежда и Стефан Григорови и сем. Димитрина и Теодор Опренови. Те споделят своя опит като брачни двойки. За сем. Григовови „ ...най-ценните моменти са трудните мигове и вярата в Христос. Успяваш, когато не влизаш в този съюз за битка с другия, или виждаш себе си като жертва, а за да усъвършенстваш своето аз. Вечер преди да заспим всички взаимно си прощаваме – децата си прощават, ние си прощаваме. Прошката трябва да е пример и за поведение в обществото и за политиците ни.” ”Семейството и бракът са по-стари от държавата” – споделят сем. Опренови. Те ни напомниха, че „това, което Бог ни дава е радостта и дълбочината, когато сме един до друг и заедно с това сме близо до Бог. Трябва да храниш брака с добро. Когато търсиш партньор не пазаруваш, мисли какво можеш да допринесеш за общата градина, в която ще живееш с него. Бяхме най-добри приятели, гледахме в една посока и непрекъснато се смеехме, чувствахме се добре. Нямаше как да не се оженим.” Вижте един спонтанен, искрен и смислен разговор за брака и споделения живот.
Възкресен блясък от Средновековието – в продължение на няколко месеца екипът ни проследи възстановявененото на един уникален паметник на православното изкуство – обковът на чудотворната икона на св. Богородица от манастира Косиница (дн. в Северна Гърция). Тази невероятна реликва вече е в експозицията на Музея за християнско изкуство – „Крипта” в София, а само зрителите на предаването ще научат историята на този обков, започнала в далечния ХІІІ век, неговото спасяване през Първата световна война и връщането му към нов живот в наши дни. Споделете увлекателния разказ на изкуствоведа доц. Ралица Русева и реставратора Китан Китанов.
„Дързостта – основен момент в притчата за фарисея и митаря.” Архиепископ Христо Писаров от Вселенската църква на Христос разказва за силата на духа на митаря, за да успее да влезе в храма, когато обществото му пречи. „ За да стигнеш до храма следва да си дързък. Веднъж дързък към обществото и втори път защо не – дързък към Бог, в желанието да Му споделиш всичко. Резултатът от това действие е първо, че митарят преодолява обществените предразсъдъци и второ – желанието да се покае и да се промени.” Чуйте какво каза още нашият гост за първата от четирите подготвителни седмци преди Великия пост.
Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.


Екипът на «Вяра и общество»
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад