Вярата ни спасява от унизителния страх от смъртта!

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве
  • „Почитта към Св. Енравота-Боян, княз Български е култ от новото време.” В деня на първия български мъченик за вярата ви предлагаме исторически и богословски поглед към епохата преди официалното приемане на християнството в България в разговора на Горан Благоев с проф. Георги Николов от Историческия факултет на СУ и гл.ас. д-р Венцислав Каравълчев от Богословския факултет на СУ. В. Каравълчев смята, че «От V в. изворите сочат дълбоката връзка на българите с християнството, т.е. те са във връзка с християнската вяра много преди покръстването им от цар Борис“. Проф. Г. Николов напомни, че «Енравота е първороден син на Омуртаг, но не е много ясно кога възниква кулът към него като мъченик за вярата“. Според него Почитта към този светец е от новото време». Научете още неизвестни факти за християнството по нашите земи, за съжителстото му с езичеството на ханска България, разберете защо хан Омуртаж, макар и езичник, е изобразен върху златен медалион с кръст в ръка и как Енравота-Боян приема християнството след като брат му Маламир става хан.
  • Как силната вяра не позволи един храм да бъде оставен на разрушението. Преди повече от 180 години нуждата да си близо до Бог вдъхновява изграждането на храм в пернишкото село Студена. Вижте перипетиите на свещеник и вярващи да се възроди една светиня, посветена на св. Архангел Михаил, която обаче остава все още малко посещавана дори в неделен ден.
  • „Ние, вярващите, сме благословени тези дни!” Разговор по телефона с писателя Теодора Димова за днешните дни на изпитание: „Вярващите са благословени, защото вярата ни спасява от унизителния страх от бедствията, от смъртта. Ние знаем, че след смъртта има друг живот, заедно с Христа. Социалната изолация днес е само форма на социална солидарност. Коронавирусът може да ни бъде помощник в борбата с арогантното консуматорство. В душите ни става израстване, дълбока оран и това е доброто от тази ситуация!”
  • Както ви обещахме в предаването ще чуете отново откъс от 26-ти Псалм и няколко песнопения, с които да си вдъхнем поне малко духовен кураж във времената на изпитание.

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения:по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.

Екипът на «Вяра и общество»

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад