Персийски поети мюсюлмани пишат за Иисус Христос

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

В този брой на предаването може да проследите:

Познавам много свещеници, но малко от тях са духовници” – разговор на Горан Благоев с богослова Пламен Иванов за езика на църковната проповед и съвременния човек. „Проповедта е средството, чрез което хората следва да се замислят и да променят живота си”, споделя Иванов и продължава: „В много от случаите днес, езикът на Църквата е нещо архаично, отдалечено във времето. Църковно-славянският език прави богослужението в голяма степен неразбираемо за повечето вярващи. Не се насърчава разбираемият книжовен език. Проповедта сякаш е отписана, тя е в края на богослужението, а не след прочитането на Евангелието, където й е мястото, а много често изобщо я няма. Човек иска да чуе мнението на Църквата по определени актуални въпроси, проблеми-предизвикателства на днешния ден, а не го получава... Вялата проповед ни прави формални християни”. Чуйте още от интересните и неконюктурни размисли на нашия гост.

Всеки човек е скъп на Бога” – размислите на свещеник Илиян Алексиев върху евангелската притча за Блудния син. Духовникът напомни, че когато ние тръгнем към Бога, тогава и Бог ще се притече към нас: „Като любящия баща от притчата Бог няма да чака да дойдем при него, а самият Той ще тръгне към нас. Но трябва да направим първата крачка – да имаме вътрешното покаяние, да извършим на дело тайнството Изповед и тогава Бог ще ни покани на Своята трапеза, т.е. на литургията, както бащата кани сина си на богата гощавка”. Научете също какво олицетворява и големият брат, който винаги е верен на бащата.

Когато дойде някой при вас, не го питайте каква религия изповядва. Дайте му хляб!” Това призовава един от известните персийски поети, според д-р Наби Масуми, поет, философ, изследовател на персийската поезия, специален гост на предаването. „Ако се разходите в персийската литература ще видите много неща написани за Иисус Христос от мюсюлмански поети, които при това никога не са писали за Мохамед. Един от тях е Хафез Ширази. Много други правят като него. При това те възпяват Иисус не като мюсюлмански пророк, а като Син Божий.” Ще имате възможност и да чуете за първи път на български език някои от стиховете на персийски класици, както и на ирански поети от ХХ в., като Парвин Етесами и Мехди Хамиди Ширази, които възпяват Иисус Христос.

Ако сте пропуснали първото излъчване на „Вяра и общество”, може да проследите предаването и чрез неговите повторения: по БНТ1 – в понеделник от 12:30 ч., по БНТ4 – в неделя от 11:00 ч., в понеделник срещу вторник от 2:50 часа и в петък от 12:30ч., а по БНТ2 – в събота от 7:00 часа.


Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад