Вяра, която се доказва чрез съмнение

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

"Ограничението е проява на смирение и на разбиране“ – за поста на мюсюлманите по време на пандемия Горан Благоев разговаря със зам.-главния мюфтия Бирали Бирали.

„Този месец Рамазан за нас мюсюлманите като измерение и усещане е празник. Той събира в себе си говеенето. Целта е човек да извиси своята вяра и покаже своята богоязливост. В цяла България и в целия свят не се извършват групови молитви, няма да се организират и общите вечери – ифтар. Джамиите остават отворени, но само за индивидуални посещения при спазване на карантинните изисквания. Човек може да бъде с Всевишния навсякъде, да отправя молитви навсякъде. Това, което днес ни се случва, е явно с позволението на Бога. Всевишния. Оставаме у дома и явно има какво да дадем още на нашите семейства. А носталгията от общуването с другите хора трябва да я компенсираме с молитва и мисъл за другия. През месец Рамазан ние сме като ученици и трябва да бъдем добри ученици!“

От разговора ще научите още как мюсюлманите постят, какъв е смисълът на поста, какви са приликите и откликите с поста при юдеи и християни.

Носталгия по джамиите – един затрогващ репортаж от Смолян за това как тамошните мюсюлмани посрещат месец Рамазан

Достойни за независима Църква – в това издание ще си припомним 160-ата годишнина от Българския Великден, която се навърши на 3 април т.г., но поради наложените ограничения във връзка с пандемията тя почти не бе отбелязана. В предаването я отбелязваме във връзка с продължаващия период, в който Църквата чества Възкресението Христово.

Благословен е този, който лично се е уверил в съществуването на Създателя – за явяването на Възкръсналия Христос и за вярата, която се доказва чрез съмнение, в навечерието на Томина неделя, първата след Великден размисли на архимандрит Дионисий и Владимир Райчинов, зам.-председател на Обединени евангелски църкви.

„Чрез съмнението Тома доказва, че Христос е бил на Земята в тялото, в което е и възкръснал“ – казва архимандрит Дионисий и добавя: „Спасителят на човека е дошъл да покаже защо е бил сред нас и кого е спасил.”

За Вл. Райчинов „...не е лесно да повярваш. Филип Янсен казва, че в Библията има два вида вяра – чистата, детска вяра и втората е предаността, вярата в големите, житейски въпроси. Тома е проявил вторият вид вяра, по-задълбочената.”

Ще разберете още защо е необходимо апостол Тома да проявява своето съмнение във Възкресението на Христос, какво самият Възкръснал разкрива чрез него на света и дали е коректно да наричаме Тома „неверни”. С двамата гости разговаряме и за едно друго явяване на Възкръсналия Христос – на двамата Му ученици по пътя за Емаус – за да разберем, защо Той изчезва точно в момента, в който е разпознат от своите спътници?

Домакин и гости се съгласиха, че св. Апостол Тома може да бъде патрон и на журналистиката, тъй като той дава пример как до Истината може да се стигне по пътя на съмнението и изискването на доказателства. А поведението на Христос следва да е пример за всички, от които се търсят отговори.

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.

Екипът на «Вяра и общество»

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад