Ще спре ли ислямският свят настъплението на "Ислямска държава"? "Вяра и общество", 07.03.2015

Ще спре ли ислямският свят настъплението на Ислямска държава? Вяра и общество, 07.03.2015
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ще спре ли ислямският свят настъплението на „Ислямска държава” – отговорите тази събота във „Вяра и общество”

В този брой Ви предлагаме:

Египетско-саудитска формула за противопоставяне на т.н. Ислямска държава –неотдавна в Мека международна конференция под егидата на Световната ислямска лига дискутира по темата „Ислямът и борбата с тероризма”. Единствено в предаването чуйте позицията на двамата участници от България – главния мюфтия д-р Мустафа Али Хаджи и д-р Недим Генджев.

Къде откриха корените на сериозния конфликт видни богослови, политици и сътрудници на службите за сигурност? Какво позволи да бъде създаден изкривен, уродлив образ на исляма в днешно време? Кой в крайна сметка злоупотребява с религията? Към кого се обърнаха участниците в конференцията и какви бяха техните послания? Как останалата част от света ги разбра? Анализ по същата тема Горан Благоев ви предлага със своите събеседници – проф. Владимир Чуков (арабист), Алекс Алексиев (анализатор) и Николай Панков (експерт по исляма).

Според Алекс Алексиев: «Историята на радикалния ислям започва с финансовата поддръжка на Саудитска Арабия. Тя най-после разбра, че чудовището, което те създадоха, се обърна срещу тях.” За проф. Чуков: „На Ислямска държава й беше позволено да се създаде. Трябва да се намери формула между всички държави за противопоставяне на радикализма. Против съм финансирането на български институции от чужбина”. Според Николай Панков: „Идеята за създаване на световен халифат е пагубна. Трябва да има законови промени срещу проповядването, символите и насаждането на идеите на Ислямска държава.”

В същия брой ще видите още:

Как се връща към живот едно духовно средище? – да помогнем с даренията си за окончателното възстановяване на църквата „Света Петка"в с.Бързица, Варненско.

Да съзреш светлината на Бога – разказ за големия исихаст и богослов на православието св. Григорий Палама в навечерието на Втората неделя от Великия пост.

Гледайте ни, очакваме Ви! Започваме точно в 17.00 ч.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад