580 г. от рождението на вселенския патриарх, българин по рождение

580 г. от рождението на вселенския патриарх, българин по рождение
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Християнството е религия, която очаква Неговото завръщане и живот в Царството небесно” – дни след Възнесение Господне размисли на архиепископ Христо Писаров от Вселенската съборна църква защо Бог се възнася и оставя учениците си, защо апостолите изпитват „радост в раздялата” и как „Възнесението” преодолява „природните закони”?

„Христос може да се трансформира и това е в природата на Бог. От Библията не знаем в каква природа сме създадени, но след греха тя се е променила. Христос е левитирал – ходил е по вода, но левитацията няма нищо общо с Възнесението".

Гостът ни припомня, че Възнесението е празник, в който се възпоменава радостната раздяла на апостолите със Сина Божий, защото са свидетели на Неговото отиване на небето и обещанието Му за повторно връщане:

„В небесните жилища, които са при Отца и които подготвя за вярващите Сина, няма да живеем комунално. Тъй като става въпрос за много жилища, е възможно всеки индивидуално да общува с Бога и волно да споделя това общение с останалите”.

Христо Писаров разсъждава и върху идеята християнството да позволи по-голяма свобода на религиозното изкуство, защото това би помогнало още повече на съвременните хора да вървят към Бога.

Свещеникът-революционер, който освети Самарското знаме – репортаж за местата, където е живял и извършвал своята духовна мисия отец Петър Драганов, един от полковите свещеници на Българското опълчение.

"Един от най-големите българи, европейци на 15 век – Вселенски патриарх Йосиф II Константинополски” – разговор на Горан Благоев с проф. Пламен Павлов от ВТУ по случай 580 години от кончината му.

Гостът ни припомни, че патриархът е „перфектен богослов, един от най-големите личности на 15 век”:

„Най-вероятно е извънбрачен син на цар Иван Шишман. Като юноша служи в манастир на Атон, на 28-30 години става митрополит на Ефес, човек с българско самосъзнание и в продължение на 23 години е Вселенски патриарх. Радетел е да се търси диалог между Църквите, иска да победи съборното начало. Тази личност е доказателство за високите качества на българското монашество не само в национален план, но и в световен. Погребан е в църквата „Санта Мария Новелла”във Флоренция, която е папската църква на града”.

Ще видите и материал за местата, запечатили неговото присъствие и образи във Флоренция, включително и гроба му старинна катедрала, където е погребан преди 580 години. За първи път на български език ще можете да чуете и надгробната епитафия, написана от името на патриарха, която звучи, благодарение на преподавателя по латински език Марлена Димова.

"Да живееш с вяра” – изповедната книга на протодякон Иван Петков по повод неговата 60- годишнина, събрала моменти от неговия труден житейски път, но белязан от силна вяра.

Ще научите как роденият в Цариград потомък на българи от Костурско, предпочел да учи богословие в България, преминал през мъченията на турските затвори по обвениение в шпионаж, днес той споделя, че в най-трудните моменти пред него е бил образът на св. мъченик Стефан – патронът на Железната църква в родния му Цариград. И затова реши да дари всички средства събрани от продажбата на книгата на храма „Св. Стефан” в София, който не може да бъде завършен вече 15 години.

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа, а по БНТ 2 – в събота от 9.30 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад