65 години от възстановяването на Българската патриаршия

65 години от възстановяването на Българската патриаршия
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

БПЦ става отново патриаршия благодарение на Москва – в навечерието на 65-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия, която честваме на 10 май, ще научите малко известни и дори парадоксални факти за дългия процес, довел до възстановяването на патриаршеското достойнство на Българската православна църква. От разговора на Горан Благоев с историците проф. дин Лизбет Любенова и дин. Момчил Методиев ще научите чии политически интереси са спъвали или подкрепяли този процес. Ще чуете с какви мотиви и защо за български патриарх през 1953 г. е избран Пловдивският митрополит Кирил. Ще разберете какво въздействие са оказали върху възстановяването и признаването на Българската патриаршия политическите влияния върху Цариградската патриаршия и другите гръкоезични църкви. Проф. дин Лизбет Любенова подчерта: «Не е известен документ с който Цариградската патриаршия снижава рангът на Търновската патриаршия до митрополия през османския период. Този акт е следствие от интригите на гръцките фанариоти и рушветите, които са давали на султана. Днес сме по-зависими от Руската, отколкото от Цариградската патриаршия, а поведението на патриарх Вартоломей към нашата Църква е неадекватно». От своя страна дин Момчил Методиев се спря върху интереса на Съветския съюз да се вдигне схизмата от БПЦ през 1945 г. и да се възстанови патриаршеското й достойнство през 1953 г.: «Още през 1948 г. са можели да интронизират митрополит Стефан за български патриарх в Москва – щял е да получи короната от руския патриарх». Той припомни, че първият български патриарх в ново време е признат от Цариградската патриаршия едва през 1961 г. Още подробности за събитията опреди 65 години, които имат проекция и в наши дни – чуйте от разговора в предаването.

В Православието истината, любовта и красотата винаги са заедно” – специален гост на предаването е главата на Албанската църква архиепископ Анастасий (Янулатос) по повод новата му книга „Мисията на Църквата – по стъпките на Христос”, публикувана неотдавна на български език от издателство ”Двери”. В интервюто на Горан Благоев изтъкнатият учен богослов и мисионер на православието разказва кое го е мотивирало да изостави любимата математика и да се посвети на богословието и духовното служение. Предстоятелят на Албанската църква разказва също защо като млад духовник решава да замине за Африка, как през 1992 г. е избран за глава на Албанската църква и как успява да я въздигне от тежкото положение, в което тя се намира след режима на Енвер Ходжа, за да я направи една от най-живите съвременни църкви, и защо с насмешка нарича себе си „световен просяк”. Ще чуете също отговорите на архиепископ Анастасий на редица сложни и дискусионни теми и въпроси, какъвто е диалогът между различните християнски изповедания. Чуйте разсъжденията му как Църквата може да се справи с предизвикателствата на съвременния секуларен свят. „Въпросът не е в това да се притесняваме и да се противопоставяме на различни изявления, а в това да бъдем истински православни християни, да живеем с любовта към Бог и към ближния в съвременното общество. И да разпространяваме словото Божие!”. Разберете още защо, според архиепископ Анастасий, отсъствието на четири православни църкви на Всеправославния събор през 2016 г. „не беше най-доброто решение”.

Чудесата на Победоносеца – разказ за чудотворната икона на св. Георги от Гложенския манастир.

Всеки брой на предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ1 – в неделя от 4.50 ч. и петък от 15.00ч. и по БНТ Свят в неделя от 11.00 ч. и понеделник от 4.05 ч.Екипът на „Вяра и общество”


Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад