70 години от заточението на екзарх Стефан

70 години от заточението на екзарх Стефан
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Памет за мъченицата с името „Вечно чиста”;

„Екзарх Стефан – английски резидент, който е помагал и на съветските тайни служби” – защо екзарх Стефан изведнъж се оказва неудобен както за народната власт, така и за Светия синод? Защо след 1944 г. той се оказва единствено подходящият да оглави Българската църква? Събеседниците на Горан Благоев въз основа на богат архивен материал изразиха две хипотези. За д-р Даниела Калканджиева архивните документи следва да се четат в контекста на историческите събития. Според нея „екзарх Стефан е обвиняван, че е англофил и от съветските, и от немските, и от българските тайни служби. Но до февруари 1947 година личността му е приемлива за всички. След това една от основните точки на конфликт между екзарх Стефан, Руската църква и правителството на СССР става въпросът за участието ни в икуменическото движение. Причината за конфликта е желанието на Москва да дирижира сама положението на Изток.” Антон Тодоров се опира на богат архивен материал на руското и съветското външно разузнаване. Той привежда редица примери как екзарх Стефан сътрудничи на тайните, първо имперски, а след това и съветски служби. Неговата хипотеза за заточението и гибелта на екзарха е: ”Процесът на болшевизация и съветизация, който започва да се развива в България от 1947 година слага началото на ликвидирането на старата вълна агентурни служители и замяната им с друга нова генерация агентура.” Ще видите и разкази на очевидци за деветте години, в които екзарх Стефан прекарва в изгнание – до смъртта си през 1957 г.

Почит към свети Климент Охридски в навечерието на неговия празник;

„Секуларизираната религиозност” – доц. Клара Тонева в разговор за най-новата си книга, родена от много размисли и разговори както със студенти, така и с миряни. Според автора секуларизацията е „маскирано идолопоклонничество, християнска ерес. Днешният човек не е против религията, а против Църквата. Но това е религия без Бог, християнство без Христос. Човек се еманципира от Бога и се самообожествява. И тук вината за това положение е споделена между Църквата и обществото. За съжаление подходите към проблема обикновено са крайни – заклеймяването т.е. отварянето на вратите на фундаментализма и другата крайност, да станеш подвластен на тенденцията, повърхностни и заробени от новите идоли. Много е важно да се знае, че думите ще останат нечути, ако делата ги няма.”


Предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа, а по БНТ 2 – в събота от 9.30 часа.Екипът на «Вяра и общество»

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад