Богослови срещу клирици или отново БПЦ срещу своите

Богослови срещу клирици или отново БПЦ срещу своите
В предаването
Части от предаването
Всички броеве
 • В поредното издание Ви предлагаме:

  „Недопустима е намесата на Църквата в университета, който е академично независим.” Кой и защо закри катедрата по богословие в Шуменския университет?
  Ще чуете горещия спор на двамата събеседници на Горан Благоев – проф. Румен Ваташки, преподавател по богословие, и доц. д-р Юрий Проданов – председател на Общото събрание на Шуменския университет и член на Факултетския съвет на Факултета по хуманитарни науки, където вече е преместена въпросната специалност. Ще разберете мнението на двамата опоненти за мотивите да бъде закрита катедрата „Теология” в Шуменския университет, ще научите дали е имало ултимативна задача от ръководството на университета към ръководителя на катедрата по „Теология” за назначаването на определен преподавател под директния натиск на Варненския митрополит Йоан, за обструкциите да бъде назначен друг кандидат, ще усетите дали тези твърдения са верни, ще чуете мнението как университетски преподаватели контактуват с най-големия „работодател” на богословите в областта – митрополит Йоан и дали в крайна сметка всички не са подвластни на „фараонска гордост”. Кой ще спечели и кой ще загуби от случващото се?

  Първите вестители на Христовото Възкресение – кои са жените-мироносици
  и защо втората неделя след Великден е посветена на тях?

  „Без изучаване на вярата децата попадат в голяма духовна празнина. Децата в България трябва да знаят за Бога.”
  Разговор със Зофия Щербак, една католичка от Полша, която живее в България и писмено помоли Светия синод на БПЦ и Министерския съвет да въведат предмета „Религия” като редовна учебна дисциплина. Ще разберете, че тази инициатива не идва само от нея, а и от миряни. Писмата до институциите са придружени с внушителна подписка от родители. Ще научите и защо Зофия Шчербак твърди: „Аз съм свидетел, че има Христос, че има чудеса! А истински християнин е не само този, който ходи на Църква, но живее и по Божиите заповеди.”

  Владетелят, който донесе духовния триумф на България – 1110 г. от успението на св. цар Борис Покръстител.

  Екипът на «Вяра и общество»

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад