Архивите за една необявена война

Архивите за една необявена война
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пазителката на Света гора – в деня, когато църквата чества Рождество на пресвета Богородица Ви припомняме видеопътеписа за най-почитаното нейно изображение на Атон – иконата «Св. Богородица Достойно ест».
За религиозните общности в желязната прегръдка на ДС по времето на атеизма – повод за разговор в този брой на предаването е документалният сборник в 3 части, издаден наскоро от Комисията по досиетата за Държавна сигурност и вероизповеданията (1944-1991). Със своите събеседници Горан Благоев ще разговаря за повсеместното налагане на атеизма като водещ фактор в съзнанието на обществото, за съпротивата, предателството, за принудата, страха и покорството, за това кога и как подривната религиозна дейност се превръща в потенциална идейна и реално опозиционна. Ще разерете какво свидетелстват архивите, как БПЦ, Главното мюфтийство и другите вероизповедания от една страна са съжителствали с атеистичната държава? Различно ли е било отношението към тях, имало ли е привилигировани и каква е била цената на тези привилегии? Очаквайте мненията на Екатерина Бончева от Комисията по досиетата, дфн Момчил Методиев (историк), доц. Дилян Николчев (богослов) и пастор Ангел Пилев.

Неканонизираните мъченици от Перущица – един завладяващ разказ за вяра, геройство и саможертва. Ще видите за първи път изложба на акварели и графики, посветена на две исторически църкви – Червената и църквата „Св.Архангел” в Перущица, с които по нетрадиционен начин се показват дълбоките християнски корени по българските земи.


Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад