Безбожието в храма. Църквата потъпква собствения си устав

Безбожието в храма. Църквата потъпква собствения си устав
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Безбожието в храма. Църквата потъпква собствения си устав – тази събота във „Вяра и общество”

В този брой ще видите:

  • Църквата трябва духовно да се реституираразговор, в който Горан Благоев и неговите събеседници преподавателят по църковно право доц. д-р Дилян Николчев, богословът доц. д-р Екатерина Дамянова и публицистът Румен Леонидов търсят отговор на основния въпрос: Симптоматика за какви процеси в живота на БПЦ са главоломно нарастващото отчуждение между клир и вярващи, непрестанните скандали около митрополитите и близки до Синода духовници, обвиненията в симония и сребролюбие, препирните за манастирски имоти, двойното поскъпване на свещите... Не превръща ли клирът Църквата в бизнес клуб?... Публицистът Румен Леонидов беше категоричен: „Диагнозата е: Безбожие в храма!” Той подчерта обаче, че „заболяването не е на Православието, а на Българската православна църква! Хората искат съпричастност, а слугите на Божието слово се държат като жени в пансион за сексуални услуги”. Според Екатерина Дамянова за това тежко заболяване „трябва да се намери лек!” След като подчерта, че Църквата ни арогантно потъпква собствения си Устав и „още не е свикан поредният Църковно-народен събор, който трябваше да е през 2012 г.”, Дилян Николчев отсече: „Църквата трябва да се реституира!!!”

  • Неделното училище – мисията, която Църквата продължава да неглижира като алтернатива на предмета „Религия” – примерът на свещеници, учители и деца от духовната школа към църквата „Св. Петка” в Плевен.

  • За първи път ще се гради българска православна църква в Африка – разговор в аванс по скайп с Павлина Субашова, председател на Сдружението на българите в ЮАР.

Екипът на „Вяра и общество”

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад