Българите вярват в Бог, но не ходят на църква. Защо?

Българите вярват в Бог, но не ходят на църква. Защо?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мъжествените свидетели на вярата – разказ за тримата мъченици, които се почитат в този ден – Мина, Виктор и Викентий.

Българинът масово няма представа за Бога – дискусия, провокирана от наскоро оповестено социологическо проучване, което показва, че 62% от българите вярват в Бог, но едва 4% ходят всяка седмица на църква, а за 58% религията няма водещо място в живота. Какво ни казват тези данни ще научите от разговора на Горан Благоев с гостите на предаването социолога Огнян Минчев и богословите Ана-Мария Кръстева и Пламен Иванов. Ще чуете също и размислите им за това защо съвременният българин се лута между вярата и суеверието, между почитането на Бога и отричането на неговите служители и кой има вина за това; трябва ли Църквата да се разглежда като институция и какво знае българинът за християнската вяра, а също доколко и в какво Църквата отговаря на изискванията на времето и има ли „троянски коне” в Светия Синод. Пламен Иванов сподели: „Липсва духовно обучение. Българинът масово няма представа за основните понятия, категории, термини, свързани с християнската вяра”. Според Ана-Мария Кръстева за това състояние на обществото вина носи не само Църквата, но и медиите и заяви: „Демонстрация на това колко българинът не е наясно с вярата си, е и масовото кръщене на деца, което се извърши наскоро в 10 български града”. А социологът Огнян Минчев беше категоричен: „В днешното българско училище не се преподават ценности. Шества циничният вариант на материализма и консуматорството, свидетели сме на разпад на институции и ценности”.

Милост за един уникален храм от средновековието – репортаж за абсурдните преплетености на институциите, които са основна причина за съсипването на църквата „Св. св. Петър и Павел“ край село Беренде, Драгоманско. Вижте все още оцелелите невероятни стенописи, зографисвани по времето на цар Иван Александър, и чуйте защо този храм продължава да тъне в немара и разруха.

Аспаруховите българи – тенгристи, митраисти или зороастрийци?! – чуйте какво казва доц. Цветелин Степанов по повод най-новата си книга „Религии в езическа България“. От разговора с автора ще научите в кои богове са вярвали нашите предци преди официалното покръстване през IX век, били ли са християни българските ханове Кубрат и Тервел, има ли сведения за мощно присъствие на християнския култ още в езическа България, чие изображение е всъщност Мадарският конник и къде по нашите земи са открити основите на зороастрийски храмове.

„Свети Сава се моли за сърбите” – коментар на водещия по повод сигнал на наша зрителка за това как Сръбската църква перфидно насажда идеите на сръбския национализъм сред български деца в Цариброд (Димитровград).

Екипът на „Вяра и общество”

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад