Българо-македонското църковно сближение в контекста на геополитиката

Българо-македонското църковно сближение в контекста на геополитиката
В предаването
Части от предаването
Всички броеве
  • Започва една голяма игра с Константинопол, в която МПЦ е дразнещият елемент, а СПЦ ще бъде наказана.” – във фокуса на дебата е най-новото развитие на геополитическите процеси на Балканите и отражението им на църковния казус в Македония. Чуйте позициите на историка дфн Момчил Методиев и проф. дфн Александър Саган от Украинската академия на науките. Те сблъскаха мнения по въпроса как Руската православна църква гледа на казуса МПЦ. Според проф. Александър Саган „Писмото на МПЦ е лишено от логика, но Москва има защо да го подкрепи.” Точно на противоположното мнение е дфн Момчил Методиев, за когото „няма логичен интерес РПЦда стимулира автокефалните интереси на МПЦ, с оглед на нейните проблеми с Украинската ПЦ. Едностранно признаване на автокефалия на МПЦ от наша страна, не би било проява на добър вкус, но общите литургични служения между български и македонски архиереи са необходими, особено, когато започнат църковно-дипломатическите разговори по казуса.”

В този брой ви предлагаме още:

  • България е единствената страна от бившия социалистически лагер, която не е възстановила капеланството в армията – защо у нас все още няма капелани (военни свещеници)? Има ли нужда от християнска проповед в армията? Своята позиция излага Гроздан Стоевски – пастор и ръководител за Европа на международната организация „Духовна грижа за военнослужещи”. Според него „все още има известна доза недоверие в държавата и необходимост от духовна просвета в армията за каузата военни свещеници”, а целта на организацията е да повдигне „обществена дискусия за възстановяването на военните свещеници в армията.” Ще разберете и мнението на православни капелани от Гърция, Русия и Беларус.
  • „Децата са нешлифован диамант” – как един православен духовник - свещеник Панайот Караушев, се грижи да възпитава във вярата децата и учениците от своята енория при църквата „Св. Георги” в с. Трудовец, Ботевградско, как малчуганите от детската градина го имат за приятел и защо всички в селото го обичат.

Всеки брой на предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ1 - в неделя от 4.50 ч. и петък от 15.00ч. и по БНТ Свят в неделя от 11.00 ч. и понеделникот 4.00 ч..

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад