Блясък и разруха – два контрастни свята в Пловдивска епархия

Блясък и разруха – два контрастни свята в Пловдивска епархия
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Злонамерена манипулация срещу Църквата и Софийската света митрополия" - думи на д-р Камен Данов, епархийски съветник, гост на предаването. "Няма окончателен договор между Софийската света митрополия и фирмата на Гинка Върбакова. Негово Светейшество не е подписал проектодоговора. Цялата отговорност за случващото се носи адвоката на Софийската митрополия, който е трябвало да защитава интереса на Митрополията."

160-годишен храм ще рухне заради бездействието на Пловдивска митрополия към хората от с. Черноземен, Пловдивско. Както тук говорят, през турско църквата оцеляла, но сега няма да я бъде. Защо след като ръководството на селото е спечелило европейско финансиране на стойност 790 000 лева за ремонт за рушащата се селска църква, Пловдивската митрополия осуетява проекта без логични мотиви и обрича един паметник на културата на унищожение. Сега хората се молят за помощ от дарители... Има ли логика в това, което се случва? Особено в епархия, чийто митрополит има подчертан усет за великолепие и златообилие – но очевидно само в местата, където пребивава. По всичко личи, че селската църква на Черноземен не е сред тях... Вижте покъртителния репортаж на Николай Райшинов и Антон Марчев от БНТ2 – Пловдив.

"Бог има нужда от спонтанната любов на Мария от Назарет и нейната свободна воля" – един разговор в навечерието на невероятното календарно съвпадение на Благовещение и Неделята на св. Мария Египетска. Писателят Теодора Димова говори за "радостта да бъдеш разпознат от Бог", за печалния факт как 8 март измества Благовещение, за това как всъщност чудото на Иисус Христос е в зачеването, появата му и смъртта му.... Свещеник Николай Петков смята, че "смирението на Божията майка я издига най-високо в църковните санове, а смирението на Мария Египетска минава отвъд пределите на човешкото естество. Нашата вяра е божествена, защото не всичко се нуждае от обяснение, както и че не всичко може да се обясни... Трябва да се сраснем с Цветето на Малкия принц, ето защо Богородица често се олицетворява с роза."

"Духовни ориентири за съвременното общество" – на български език излезе книгата на митрополита на Навпакт Йеротей (Влахос). Представя я богословът д-р Камен Данов. "Подбор от много различни теми, където идеята на Църквата е втъкана много деликатно, а смирението на автора лъха между редовете." Ще чуете и откъс от интервюто, което митрополитът даде специално за «Вяра и общество» през 2011 г.

Памет за дядо Добре от Байлово – 40 дни от неговата кончина

Всеки брой на предаването може да проследите и чрез неговите повторения - по БНТ1 в неделя от 4.50 ч. и петък от 15.00 ч. и по БНТ Свят в неделя от 11.00 ч. и понеделник от 4.05 ч.


Екипът на "Вяра и общество"

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад