Бог и светът. Българин, който стои зад папата

Бог и светът. Българин, който стои зад папата
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Стремежът към единство на всички християни не е лудост, а осъзнато желание за плурализъм в Църквата –изтъкна Петър Петров в разговор с Горан Благоев по темата възможно ли е сближението между всички християни. Посветил живота си на тази мисия, авторът на документалния филм «Видимо единство» и член на организацията за междухристиянски диалог «John 17» подчерта, че всички християни трябва да се разпознаят като братя и сестри, защото «имаме общ Баща». Чуйте разказа му за решението да работи за единението на всички християни, за това как животът го среща с главата на католическата църква и как изглежда „отблизо” папа Франциск, а също и какво очаква да се случи с християнската вяра, ако различните християнски деноминации не се обединят. Нали не очакваме, че в Рая може да има три сектора: за католици, протестанти и православни?! – попита той реторично.

Традицията на светогорското гостоприемство – от сладкодумния стопанин на скита Милопотам монах Епифаний разберете защо и досега на Атон посрещат с вода, кафе, локум и 25 грама анасонова ракия. И защо тази традиция е отразена в специален документ на Цариградската патриаршия, под чието духовно ведомство е и Света гора.

Когато няма диалог, има фундаментализъм, а той е утеха за слабия – на прага на новата година Горан Благоев разговаря с Тивериополския епископ Тихон. Една от темите на тяхната среща е доколко Нова година е празник, който няма нищо общо с християнството. Ще научите също какво мисли архиереят за връзката между успеха и старанието, за склонността на човек да се поддава на слабости и изкушения; за християнското милосърдие и дарителството, както и за най-големия дарител на храм „Св. Александър Невски” – дядо Добре от с. Байлово, който даде своята лепта от 35 700 лв. преди седем години, когато епископ Тихон беше предстоятел на катедралния храм. Чуйте също защо фундаментализмът е утеха на слабия, какво пречи на обединението на християните и какво радостно и оптимистично вижда епископ Тихон в живота на българите днес. Хората трябва да търсят това, което ги обединява! Пожелавам на българите да се обединят!

Първият ден от годината или денят на вечността – научете, защо на 1 януари Църквата отбелязва един от големите господски празници – Обрезание Господне.

Екипът на „Вяра и общество” Ви пожелава благословена Нова година, изпълнена с много мир, любов и спокойствие!Екипът на „Вяра и общество”